Μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους λαϊκιστές και τον πρόεδρο στην Ιταλία

Gazzetta team
Μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους λαϊκιστές και τον πρόεδρο στην Ιταλία
Το μπρα-ντε-φερ γύρω από το όνομα του μελλοντικού υπουργού Οικονομικών συνεχίζεται σήμερα στην Ιταλία ανάμεσα στους λαϊκιστές, τους νικητές των εκλογών που υποστηρίζουν έναν ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγο, και τον ιταλό πρόεδρο, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται να τον διορίσει.

Τρεις ημέρες αφότου ορίσθηκε εντολοδόχος πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο 53χρονος Τζουζέπε Κόντε εξακολουθεί να μην μπορεί να σχηματίσει την πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση σε μια χώρα η οποία περιλαμβάνεται στους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

«Εργαζόμαστε γι' αυτό», αρκέσθηκε να πει σήμερα το πρωί, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους βγαίνοντας από την κατοικία του στη Ρώμη.

Όμως αυτές οι καθυστερήσεις δεν αρέσουν στους πολιτικούς υποστηρικτές του. «Είμαι αληθινά νευριασμένος», έγραψε χθες το βράδυ στο Facebook ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, που μαζί με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) έφερε τον Κόντε στην πρωθυπουργία.

Ο θυμός του οφείλεται στην άρνηση του προέδρου Ματαρέλα να διορίσει τον 81χρονο δηλωμένο ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών. Στην Ιταλία ο αρχηγός του κράτους διορίζει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς έπειτα από πρόταση αυτού του τελευταίου.

Και, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, παρά τον θυμό της Λέγκας δεν εννοεί να παραιτηθεί απ' αυτό το προνόμιό του για δύο λόγους: να μην απομονώσει την Ιταλία στην Ευρώπη και να προστατεύσει το προεδρικό αξίωμα.

Καθώς δεν έχει πεισθεί για το κύρος του Κόντε μεταξύ των πολιτικών που θα αποτελέσουν την ομάδα του, ο Ματαρέλα, εγγυητής του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και εκλεγμένος από ένα κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχούσε τότε η κεντροαριστερά, επιμένει να σεβαστεί η Ιταλία τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της.

Ο Ματέο Σαλβίνι, 45 ετών και σε πολιτική άνοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, δεν θέλει ούτε αυτός να υποχωρήσει, ενισχυμένος από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της οποίας είναι ένας από τους ηγέτες, μαζί με τον Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του M5S.

Σε σημείο, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, «να τα τινάξει όλα στον αέρα» και να επιστρέψει ενώπιον των ψηφοφόρων.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο αρκέσθηκε να κάνει «like» στον θυμό του Ματέο Σαλβίνι στο Facebook, σύμφωνα με τον τρόπο επικοινωνίας που οι δύο άνδρες έχουν επιβάλει τελευταία.

Μπρα-ντε-φερ

Σ' αυτό το μπρα-ντε-φερ, που διαρκεί από την Πέμπτη, ο πρόεδρος Ματαρέλα φαίνεται από την πλευρά του μάλλον διακριτικός. Όμως την Πέμπτη είχε καταγγείλει ξεκάθαρα τις «υπαγορεύσεις» πολιτικών κομμάτων υπενθυμίζοντας τις συνταγματικές προνομίες του.

Αντιθέτως το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι δεν μασάει τα λόγια του. «Παίζετε πάνω στην πλάτη του λαού της χώρας για να υπερασπιστείτε τα άθλια συμφέροντά σας», γράφει σήμερα ο Μαουρίτσιο Μαρτίνα, ο οποίος ηγείται του PD μετά την παραίτηση του Ρέντσι.

Καμιά συνάντηση δεν προβλέπεται σήμερα ανάμεσα στον Τζουζέπε Κόντε και τους επικεφαλής της Λέγκας και του M5S και συνεπώς τίποτε δεν δείχνει πως θα μπορέσει να βρεθεί λύση μέσα στο σαββατοκύριακο.

Το μπλοκάρισμα αυτό είχε κάνει νευρικές τις χρηματαγορές ήδη από χθες Παρασκευή.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε και πάλι με πτώση, -1,54%. Το σπρεντ έφθασε το απόγευμα τις 217 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο 2013, πριν κλείσει στις 206 μονάδες, πάνω από το όριο των 200 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιούνιο 2017.

Η χθεσινή ημέρα είχε εντούτοις αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός κλείστηκε για περισσότερο από μια ώρα μαζί με τον Σαλβίνι και τον Ντι Μάιο για μια «πολύ καρποφόρα» συνάντηση εργασίας, όπως είχε σχολιάσει στη συνέχεια στην ολοκαίνουρια σελίδα του στο Facebook.

«Οι υπουργοί που θα προτείνω θα είναι πολιτικοί», είχε διαβεβαιώσει.

Όμως τα πράγματα αποδείχθηκαν πιο περίπλοκα απ' ότι προβλεπόταν γι' αυτόν τον αρχάριο στην πολιτική νομικό, ο οποίος ήταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες άγνωστος στην Ιταλία και επελέγη από το M5S και τη Λέγκα επειδή κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν δεχόταν να ηγηθεί της κυβέρνησης ο επικεφαλής του άλλου.

Έπειτα από άλλη μια ημέρα συνομιλιών, ο Κόντε επέστρεψε αργά το απόγευμα για να δει τον πρόεδρο Ματαρέλα και να τον ενημερώσει «ανεπίσημα», αλλά χωρίς να του παρουσιάσει τον οριστικό κατάλογο των υπουργών του, προκαλώντας την οργή του Σαλβίνι.