Το 45% των Ελλήνων βλέπουν θετικά την συμμετοχή στην ΕΕ

Gazzetta team
Το 45% των Ελλήνων βλέπουν θετικά την συμμετοχή στην ΕΕ
Ακόμη πιο θετικά βλέπουν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ οι Έλληνες όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Kantar Public για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την έρευνα το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν θετικό το γεγονός της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ καταγράφει αύξηση, κάτι το οποίο συμβαίνει ένα χρόνο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μάιου του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, το 45% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης χρονιάς. Αντίστοιχη μείωση παρουσιάζει το ποσοστό των ατόμων που βλέπουν αρνητικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, αφού η φετινή δημοσκόπηση κατέγραψε ποσοστό 21% σε σχέση με 31% την περσινή χρονιά. Ένας στους τρείς Έλληνες έχει ουδέτερη άποψη. Στην ΕΕ των 28, ο αντίστοιχος μέσος όρος θετικής άποψης αγγίζει το 60%, ενώ μόλις το 12% των πολιτών θεωρεί τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ ως κάτι το αρνητικό.

Αυξητική είναι και η τάση μεταξύ των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ. Ειδικότερα, το 22% των πολιτών δηλώνουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την περσινή δημοσκόπηση. Πάντως, η Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε αυτό τον τομέα σε σύγκριση με το μέσο όρο στην ΕΕ που ανέρχεται σε 48%, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5%. Παράλληλα, το 15% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 68% που πιστεύουν ότι πάνε προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Όσον αφορά τη σημασία που δείχνουν στις επερχόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019, ένας στους τέσσερεις Έλληνες πολίτες (41%) δηλώνει πως αυτές είναι υψίστης σημασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ φτάνει το 49%.

Δημοκρατία στην ΕΕ

Ποσοστό που ανέρχεται στο 29% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, ενώ απογοήτευση δηλώνει το 66% των πολιτών. Μεγάλη αντίθεση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη καταγράφεται και σε αυτό τον τομέα, αφού ικανοποίηση με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ δηλώνει το 46% των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ απογοήτευση δηλώνει μόνο το 42% των πολιτών.

Στο ερώτημα κατά πόσον θα τους επηρεάσει το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία για δεύτερη φορά να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η λεγόμενη διαδικασία του spitzenkandidaten), το 48% τω Ελλήνων πολιτών απάντησε θετικά, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ φτάνει στο 49%.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά την διαδικασία για εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 87% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι αυτή έχει νόημα μόνο αν συνοδεύεται από μια πραγματική συζήτηση για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και το μέλλον της ΕΕ, ενώ το 71% πιστεύει ότι προσδίδει μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκλογή Προέδρου της Επιτροπής. Το 68% θεωρεί περεταίρω ότι αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη δημοκρατία στην ΕΕ και το 68% πιστεύει ότι δίνει περισσότερη νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ατζέντα των Ευρωπαϊκών εκλογών και τα νέα πολιτικά κόμματα

Όσον αφορά τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα ενόψει των προσεχών Ευρωπαϊκών Εκλογών, οι Έλληνες πολίτες βάζουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%) , την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό ζήτημα (59%).

Στο ερώτημα αν η εμφάνιση νέων πολιτικών κομμάτων και κινημάτων σηματοδοτεί αντίθεση προς στο παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, το 63% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι με το να είναι απλά ενάντια σε κάτι δεν βελτιώνεται τίποτα,. Ένας στους έξι ¨Έλληνες (59%) πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή, την οποία μπορούν να φέρουν αυτά τα κόμματα και κινήματα και παρομοίως (58%) ότι τα νέα πολιτικά κόμματα και κινήματα μπορούν να βρουν νέες και καλύτερες λύσεις. Αντίθετα, το 26% των πολιτών θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας.

Συμπεριφορά ψηφοφόρων

Όσον αφορά τους κύριους λόγους που ψηφίζουν οι πολίτες στις Ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους οι εκλογές, το 48% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι είναι το καθήκον τους ως πολίτες, το 50% ότι ψηφίζουν συστηματικά στις εκλογές, το 23% ότι θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της χώρας τους και το 43% ότι αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες. Σχετικά με τους λόγους που απέχουν οι πολίτες από τις Ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους να ψηφίσουν, το 75% των Ελλήνων πολίτων απάντησε ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει κάτι, το 66% πιστεύει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και το 51% ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά ζητήματα ή γενικά για τις εκλογές.

Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο που έγινε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάχθηκε από τις 11 μέχρι 22 Απριλίου 2018. Την ανέλαβε η εταιρία Kantar Public μέσω προσωπικών συναντήσεων με 27.601 πολίτες της ΕΕ στα 28 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα.

Πηγή: insider.gr