Ποιοι δικαιούνται το επίδομα στέγασης

Gazzetta team
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα στέγασης
Από 70 έως 210 ευρώ το μήνα θα λαμβάνουν πάνω από 1,3 εκατ. ωφελούμενοι από τον Ιανουάριο του 2019, ως επίδομα στέγασης, για την κάλυψη μέρους του ενοικίου ή της δόσης του στεγαστικού δανείου 500.000 νοικοκυριών.
Η νέα παροχή συμφωνήθηκε στην διαπραγμάτευση της περασμένης εβδομάδας και προβλέπει επίδομα με εισοδηματικά κριτήρια σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες σπιτιών με στεγαστικά, που όμως δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο «κλείδωσε» στις 8.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε προστατευόμενο μέλος, δηλαδή για τον / την σύζυγο όπως και για κάθε ανήλικο παιδί ή σπουδαστή έως 24 ετών. Αντίστοιχα το ανώτατο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για να δικαιωθεί κάποιος την επιδότηση τέθηκε στις 24.000 ευρώ.

Το επίδομα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό ξεκινά από τα 70 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 50% για κάθε προστατευόμενο μέλος, ενώ το ανώτατο πλαφόν της ενίσχυσης έκλεισε στα 210 ευρώ.

Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια. Συνεπώς για ζευγάρι χωρίς παιδιά ή για μια μονογονεική οικογένεια με ένα προστατευόμενο παιδί το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στα 12.000 ευρώ και το δικαιούμενο επίδομα στα 105 ευρώ το μήνα. Για ζευγάρι με ένα παιδί ή μονογονεική οικογένεια με δυο παιδιά, το όριο διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και το δικαιούμενο επίδομα στα 140 ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα μια 4μελής οικογένεια – δηλαδή ένα ζευγάρι με 2 προστατευόμενα παιδιά ή μια μονογονεική οικογένεια με 3 παιδιά – θα δικαιούνται επιδότησης εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ το χρόνο. Το δικαιούμενα επίδομα σε αυτή την περίπτωση φτάνει στα 175 ευρώ το μήνα.

Τέλος, το νοικοκυριό με πέντε ή περισσότερα μέλη – δηλαδή ζευγάρι με τρία ή περισσότερα παιδιά καθώς και μονογονεική οικογένεια με 4 ή περισσότερα παιδιά – έχουν εισοδηματικό όριο 24.000 ευρώ το χρόνο και δικαιούμενο επίδομα 210 ευρώ το μήνα.

Όπως διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, το Επίδομα στέγασης θα καλύψει με το προστατευτικό του πλαίσιο το διπλάσιο πληθυσμό από το ΚΕΑ.

Η αξιολόγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρόσφατες συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με του Θεσμούς συμφωνήθηκαν:

- το πιλοτικό πρόγραμμα του ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας να επεκταθεί σε τουλάχιστον δύο ακόμη περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα)

- η επαναφορά της επεκτασιμότητας, καθώς συμφωνήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συμβάσεων. Οι κλαδικές θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”. Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

- η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης με παράλληλη διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία στην κατεύθυνση των όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγµατεύσεις.


Πηγή: insider.gr