Προσφυγικό: «Η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες»

Gazzetta team
Προσφυγικό: «Η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες»
Η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες καθώς συνεχίζονται η μεγάλη πίεση στα νησιά αλλά και ο αργός ρυθμός των διαδικασιών ασύλου που δημιουργεί εμπόδια στις επιστροφές στην Τουρκία.

Αυτό σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τη μετανάστευση και τον χάρτη πορείας της Επιτροπής του Δεκεμβρίου 2017.

Η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά με τη στήριξη της ΕΕ· να επιταχύνει επειγόντως τον ρυθμό των επιστροφών και να οριστικοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση αύξησης των αφίξεων.

Ευρύτερα για την ΕΕ, η έκθεση διαπιστώνει ότι μολονότι οι κοινές προσπάθειες παράγουν αποτελέσματα, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη λόγω της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής πίεσης όπως δείχνει η πρόσφατη αύξηση των αφίξεων από τις διαδρομές της Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου.

Ως εκ τούτου η ΕΕ στο σύνολό της πρέπει να επιδείξει την απαιτούμενη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης εποχικής αύξησης ή μεταβολών στην πίεση, μεταξύ άλλων, από τη μία διαδρομή στην άλλη.

Η έκθεση ορίζει εάν πρέπει να ενισχυθούν τα ισχύοντα μέτρα, για παράδειγμα: να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά σε στοιχεία ενεργητικού για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής· να βελτιωθούν οι επιστροφές· να δοθεί ώθηση στην επανεγκατάσταση και να προστατεύονται καλύτερα οι μετανάστες κατά μήκος των διαδρομών.

«Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε όλους τους τομείς, τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και με τις χώρες εταίρους μας. Ωστόσο, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και το έργο μας απέχει πολύ ακόμη από την ολοκλήρωσή του» δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Για τον λόγο αυτό», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, «καλώ τα κράτη μέλη να στείλουν επειγόντως συνοριοφύλακες και εξοπλισμό, ώστε να βοηθήσουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στο έργο του, καθώς και να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου τον Ιούνιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο».

Πηγή: reader.gr