Πώς θα πληρωθούν τα διπλά «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ

Gazzetta team
Πώς θα πληρωθούν τα διπλά «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ
Έρχονται στο τέλος της εβδομάδας τα διπλά «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ, που θα περιλαμβάνουν τους συμψηφισμούς των εισφορών του 2017 για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με βάση το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2016.

Τα ειδοποιητήρια του συμψηφισμού 2017 αναμένεται να αναρτηθούν μαζί με αυτά των εισφορών Μαρτίου 2018. Για τα μεν πρώτα, η 1η δόση από τις 5 προβλεπόμενες σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου, θα είναι πληρωτέα μέχρι 31/5/2018. Για τα δεύτερα, η τρέχουσα εισφορά Μαρτίου πήρε αναβολή και θα είναι πληρωτέα έως 18/5/2018.

Τα χρεωστικά και πιστωτικά υπόλοιπα σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εισφορές 2018, θα εφαρμοστούν ως εξής:

- Το χρεωστικό υπόλοιπο θα αναζητηθεί ισόποσα κατανεμημένο σε πέντε μηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβαλλομένης έως την 31.5.2018 (τελευταία δόση 28.9.2018). Εναλλακτικά η καταβολή του Υπολοίπου της Ασφαλιστικής Οφειλής μπορεί να γίνει εφάπαξ. Οι τρέχουσες εισφορές 2018 θα εκδίδονται κανονικά.

- Το πιστωτικό υπόλοιπο εκκαθάρισης 2017 θα συμψηφιστεί με ενδεχόμενες οφειλές τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018 και εφόσον προκύπτει εναπομείναν υπόλοιπο, αυτό αντιμετωπίζεται ως εξής:

Τα ποσά 50 ευρώ και άνω, μπορούν να παραμείνουν στο λογαριασμό του ασφαλισμένου, προκειμένου να συμψηφιστούν με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μηνών, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα έως 31.5.2018.

Η αίτηση υποβάλλεται διαδικτυακά, μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών ΕΦΚΑ. Μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής της αίτησης, το εναπομείναν πιστωτικό υπόλοιπο, θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων, που δεν έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Για συμπλήρωση του Αριθμού Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ), έχει δημιουργηθεί Ηλεκτρονική Υπηρεσία.

Πιστωτικά υπόλοιπα έως 50 ευρώ θα συμψηφιστούν με την επόμενη τρέχουσα εισφορά. Εφόσον η διαφορά εκκαθάρισης είναι μηδενική, παραμένει μόνο η υποχρέωση καταβολής τρεχουσών εισφορών 2018.

Τα ειδοποιητήρια

Τα ειδοποιητήρια για την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν νέα μορφή. Περιλαμβάνουν πίνακα συγκεντρωτικών στοιχείων με : καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα όπως έχει δοθεί από την ΑΑΔΕ, εισφοροδοτηθέν εισόδημα λαμβανομένου υπόψη του χρόνου ασφάλισης, μειώσεις/εκπτώσεις καταβλητέες και καταβληθείσες εισφορές, πόσο προς επιστροφή ή Υπόλοιπο Ασφαλιστικής Οφειλής που πρέπει να καταβληθεί με δόσεις.

Επίσης περιλαμβάνουν επιμέρους πίνακες, στους οποίους αναλύονται οι συγκεντρωτικές εγγραφές και πίνακα δοσολογίου στον οποίο απεικονίζονται το ποσό κάθε δόσης, η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα καταβολής ως εμπρόθεσμη ημερομηνία πληρωμής, το σύνολο των προσαυξήσεων που αναλογεί σε εκπρόθεσμη καταβολή κ.α.

Πηγή: insider.gr