Στις 7.300 ανέρχονται οι αφίξεις προσφύγων μέσα στο 2018

Gazzetta team
Στις 7.300 ανέρχονται οι αφίξεις προσφύγων μέσα στο 2018
Ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, ανέφερε ότι «ο ΔΟΜ είναι σε συνεχή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, εξετάζοντας στενά τις εξελίξεις στον αριθμό των αφίξεων στα ελληνικά σύνορα».

Στους 7.300 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), αριθμός συγκριτικά αυξημένος με πέρυσι, οπότε και είχαν καταγραφεί 4.761 αφίξεις. Την ίδια περίοδο, οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσιων συνόρων υπολογίζονται στους 18.939.

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, ανέφερε ότι «ο ΔΟΜ είναι σε συνεχή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, εξετάζοντας στενά τις εξελίξεις στον αριθμό των αφίξεων στα ελληνικά σύνορα». Ακόμη, υπογράμμισε την απότομη αύξηση που έχει σημειωθεί σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, οπότε και στην Ελλάδα ο αριθμός των αφίξεων το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν μειωμένος κατά 35%. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη του ΔΟΜ, αυξητική τάση καταγράφουν και οι αφίξεις ευάλωτων ομάδων προσφύγων και μεταναστών, όπως οικογένειες με παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΟΜ στην Ευρώπη, Εουτζένιο Αμπρόσι, τόνισε εκ νέου «τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής των νησιών που οδηγούν σε εντάσεις μεταξύ των μεταναστών, των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, σημειώνεται σημαντική αύξηση των αφίξεων στα σύνορα με τον Έβρο, όπου οι υποδομές υποδοχής στο σημείο είναι περιορισμένες».

«Με δεδομένες τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις διαμονής και υποδοχής στην Ελλάδα, η τρέχουσα κατάσταση γεννά ιδιαίτερες προκλήσεις, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας είναι πλήρεις. Ο οργανισμός συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ανταποκριθεί στην κατάσταση, ενώ κρατά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με διεθνείς φορείς προκειμένου να εξεταστούν από κοινού εναλλακτικές άμεσης ανταπόκρισης σε έκτακτες καταστάσεις» ανέφερε.