Απόστρατος αστυνομικός «εγκέφαλος» κυκλώματος με «εργοστάσια» λαθραίων τσιγάρων (pics)

Gazzetta team
Απόστρατος αστυνομικός «εγκέφαλος» κυκλώματος με «εργοστάσια» λαθραίων τσιγάρων (pics)
Ένας 56χρονος απόστρατος αστυνομικός φέρεται ως ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργούσε τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα «εργοστάσια» παραγωγής λαθραίων τσιγάρων. Μαζί με τον απόστρατο αστυνομικό συνελήφθησαν δύο ακόμη ημεδαποί, ηλικίας 47 και 60 ετών.

Τα «εργοστάσια» εντοπίστηκαν σε Αυλώνα (δύο) και στο Κορωπί, μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την εξάρθρωση της υπόθεσης συνεργάστηκαν αστυνομικοί από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και Αττικής, καθώς και της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα που έχουν ποτέ εντοπιστεί στη χώρα, ενώ κατασχέθηκαν 234.000 πακέτα τσιγάρων, 85.000 συσκευασίες καπνού και 16.000 κιλά χύμα καπνού.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το οικονομικό κέρδος από την παράνομη δραστηριότητά τους, είχαν αναπτύξει έναν πλήρη υποστηρικτικό μηχανισμό, με κτηριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσια παραγωγής, εργαστήρια κατασκευής μέσων απόκρυψης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης, και κυρίως κατάλληλο και εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, για την παράγωγη των λαθραίων τσιγάρων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστ. Υποδιευθυντής Θοδωρής Χρονόπουλος, «ο εξοπλισμός που κατασχέθηκε, συνιστά κυριολεκτικά ολοκληρωμένη "γραμμή" επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας καπνικών προϊόντων».

Το κύκλωμα εισήγαγε στην Ελλάδα επεξεργασμένο καπνό από την Ιταλία στην ελληνική επικράτεια, με τον οποίο παρασκευάζονταν τα λαθραία πακέτα τσιγάρα, βάζοντας πάνω τους ετικέτες γνωστών καπνοβιομηχανιών. Στη συνέχεια τα διοχέτευαν προς πώληση σε δίκτυο μεταπωλητών τους, σε περιοχές της Αττικής αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Το Δημόσιο εκτιμάται ότι έχασε τεράστιους δασμούς από τη δράση τους, καθώς ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα πακέτο που πωλείται στο περίπτερο έναντι 4 ευρώ πωλούνταν στη μαύρη αγορά έναντι 1,5 ευρώ. Τόσο... καλά πήγαιναν οι δουλειές, που το κύκλωμα μόνο για τον εξοπλισμό των τεσσάρων «εργοστασίων», είχε διαθέσει περί τα 3 εκατ. ευρώ.

Η εγκληματική οργάνωση είχε αυστηρή ιεραρχική δομή, με διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της, ενώ τα «εργοστάσια» είχαν αλλοδαπούς άνδρες για προσωπικό, στους οποίους παρείχαν στέγαση εντός αυτών. Η Αστυνομία συνεχίζει την έρευνα καθώς αναζητούνται τουλάχιστον ακόμα τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους τρεις Έλληνες και ένας Ρουμάνος. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Α) Σε αποθήκη που εντοπίσθηκε στον Αυλώνα Αττικής , διαπιστώθηκε ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος που είχε μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, όπου κατασχέθηκαν:

μηχανή παρασκευής τσιγάρων (τσιγαρομηχανή),
μηχανή συσκευασίας τσιγάρων (πακεταριστική),
(61.480) πακέτα τσιγάρα,
(1.080) κιλά χύμα καπνού,
πλήθος υλικών (πρώτων υλών) για την παρασκευή και συσκευασία λαθραίων τσιγάρων,
μηχανολογικός εξοπλισμός (ηλεκτρογεννή­τρια, φίλτρα, μηχανή ανάδευσης καπνού, αεροσυμπιεστής κ.τ.λ.),
μηχάνημα ανύψωσης (κλαρκ),
υποδομές φιλοξενίας δέκα (10) τουλάχιστον ατόμων – εργατών.

Β) Σε δεύτερη αποθήκη που εντοπίσθηκε επίσης στον Αυλώνα Αττικής, βρέθηκε ένα εργοστάσιο παρασκευής συσκευασιών καπνού, όπου κατασχέθηκαν:

μηχανή κοπής χύμα καπνού,
μηχανή τοποθέτησης αεροστε­γούς συσκευασίας (σακουλοποίησης) καπνού,
έξι (6) πάγκοι-μηχανισμοί υδραυλικής συμπίεσης καπνού και συσκευασίας,
μηχανολογικός εξοπλισμός (αεροσυμπιεστής κ.τ.λ.),
(2) μηχανήματα ανύψωσης (κλαρκ),
(13.080) κιλά χύμα καπνού,
(13.595) συσκευασίες καπνού των (50) γραμμαρίων έκαστη,
υποδομές φιλοξε­νίας έξι (6) τουλάχιστον ατόμων - εργατών.

Γ) Σε αποθήκη - εργοστάσιο που εντοπίσθηκε στο Κορωπί Αττικής, βρέθηκε ένα εργαστήριο συσκευασίας χύμα καπνού, όπου κατασχέθηκαν:

μηχανή κοπής χύμα καπνού,
μηχανή τοποθέτησης αεροστεγής συ­σκευασίας (σακουλοποίησης) καπνού,
τρεις (3) πάγκοι-μηχανισμοί υδραυλικής συμπίεσης καπνού και συ­σκευασίας,
μηχανολογικός εξοπλισμός (ηλεκτρογεννήτρια, αεροσυμπιεστής κ.τ.λ.),
(1.560) κιλά καπνού,
(72.222) συσκευασίες καπνού των (50) γραμμαρίων έκαστη και
μηχάνημα ανύψωσης (κλαρκ).

Δ) Σε αποθήκη που εντοπίσθηκε στον Ασπρόπυργο Αττικής, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

(173.326) πακέτα τσιγάρων,
(240) κιλά χύμα καπνού,
υλικά για τη συσκευασία καπνού και
ένα (1) φορτηγό αυτοκίνητο.
Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
(234.806) πακέτα τσιγάρων,
(85.817) συσκευασίες καπνού,
(15.960) κιλά χύμα καπνού,
(7.900) ευρώ,
ένα (1) φορτηγό αυτοκίνητο,
τέσσερα (4) μηχανήματα ανύψωσης (κλαρκ) καθώς και
πλήθος εξειδικευμένου μηχα­νολογικού εξοπλισμού.

Πηγή: reader.gr