Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για διαγραφή οφειλών δανείων έως 6.000 ευρώ

Gazzetta team
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για διαγραφή οφειλών δανείων έως 6.000 ευρώ
Περιθώριο οκτώ μηνών, δηλαδή μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2018 έχουν οι δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ για να υπαχθούν στις ευνοικές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους.
H ηλεκτρονική πλατφόρμα που τέθηκε σήμερα σε λειτουργία στο portal του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) δέχεται αιτήσεις από εργαζόμενους που είχαν λάβει δάνειο από ίδια κεφάλαια του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ενώ εντάσσονται και οι δανειολήπτες μέσω προγραμμάτων αγοράς κατοικίας ή διαμερισμάτων.

Οι δανειολήπτες μπορούν να κάνουν αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις για:

- Διαγραφή οφειλών εφόσον το συνολικό χρέος είναι μέχρι 6.000 ευρώ (άληκτο κεφάλαιο + ληξιπρόθεσμες οφειλές + τόκοι υπερημερίας + τόκοι κεφαλαίου). Θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει και δεν υφίσταται καμία εκκρεμότητα οφειλής προς τον ΟΑΕΔ

- Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που έχουν επιβληθεί και δεν έχουν εισπραχθεί

- Μείωση κατά 15% του αρχικού ποσού δανείου για όλους τους δανειολήπτες

- Εκπτώσεις λόγω κοινωνικού κριτηρίου μετά την εφαρμογή της μείωσης του 15%:

α) 10% για συνταξιούχους, οικογένειες με μέλος ΑΜΕΑ, χήρους-χήρες με προστατευόμενο μέλος, σεισμόπληκτους-πυρόπληκτους, άτομα με αναπηρία 67%, μονογονεϊκές οικογένειες

β) 20% για πολύτεκνους (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης).

Πώς γίνεται η αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, στο πεδίο «Κοινωνική Πολιτική» και να επιλέξουν τη «Ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ» ώστε να μπουν στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας τους κωδικούς ΤΑΧΙS.

Στη συνέχεια ακολουθούν τις οδηγίες που δίδονται αναλυτικά στον «Οδηγό Συμπλήρωσης Αίτησης Υπαγωγής για τις ρυθμίσεις». Προϋπόθεση υπαγωγής στις ρυθμίσεις αποτελεί η ιδιοκατοίκηση ή η χρήση της κατοικίας από τους γονείς, τα τέκνα και εν γένει συγγενείς β’ βαθμού, για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου. Η ιδιοκατοίκηση και η χρήση διαπιστώνεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προσκομίσουν στην αρμόδια Υπηρεσία τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η προσέλευση των δικαιούχων θα γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του ΟΑΕΔ σε προγραμματισμένο ραντεβού.


Πηγή: insider.gr