Με ορίζοντα τον Αύγουστο οι αποφάσεις για το χρέος

Gazzetta team
Με ορίζοντα τον Αύγουστο οι αποφάσεις για το χρέος
Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην Ουάσινγκτον αναμένεται να υπάρξει, μεταξύ άλλων, νέα συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Από την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών, στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ελάχιστα έγιναν γνωστά.

Εντούτοις, θεωρείτο βέβαιο ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε η πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων του τρέχοντος προγράμματος, καθώς το ζήτημα του χρέους.

Όπως κατέστη σαφές, η γερμανική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Ο λόγος είναι απλός: Σχετίζεται άμεσα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα προηγηθεί των όποιων αποφάσεων.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανάπτυξης», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο κυβερνητικό μπρίφινγκ.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σολτς, Γιοχάνες Μπλανκενχάιμ, δήλωσε επίσης ότι οι αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα θα ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος, το οποίο εκπνέει τον Αύγουστο, και ότι η τελική έκθεση των θεσμών αναμένεται πριν από τη θερινή ανάπαυλα.

Με άλλα λόγια, ενώ Αθήνα και Κομισιόν «τρέχουν» για να κλείσουν όλα έως την 21η Ιουνίου, το Βερολίνο θέτει ως καταληκτική διορία ​για συμφωνία σε όλα τα θέματα το Eurogroup της 12 Ιουλίου, πριν πάνε για διακοπές οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική πλευρά θα μπορούσε να φανταστεί τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης χρέους της Ελλάδας χωρίς νέους όρους, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου παρέπεμψε στην προβλεπόμενη διαδικασία και παρακάλεσε για υπομονή.

Πηγή: insider.gr