Η Μεγάλη Εβδομάδα «φρέναρε» τους πλειστηριασμούς

Gazzetta team
Η Μεγάλη Εβδομάδα «φρέναρε» τους πλειστηριασμούς
Περιορισμένοι είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων που πραγματοποιούνται σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, γεγονός που σχετίζεται με τις γιορτές του Πάσχα.
Συγκεκριμένα, για σήμερα είναι προγραμματισμένοι 38 πλειστηριασμοί γραφείων και καταστημάτων, όταν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν ήδη ανέβει 5.308 πλειστηριασμοί ακινήτων. Για την προσεχή εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 165 πλειστηριασμοί.

Ενδεικτικό της λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως τώρα είναι το μειωμένο ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτούς είτε από εταιρείες είτε από φυσικά πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10% των ακινήτων μεταβιβάζεται σε τρίτους, ενώ περίπου οι μισοί πλειστηριασμοί ως και την περασμένη Τετάρτη ήταν άγονοι, καθώς δεν εκδηλώθηκε από κανέναν ενδιαφέρον συμμετοχής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών, ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα πραγματοποιηθούν εφέτος θα είναι χαμηλότερος κατά 50% σε σχέση με τα αρχικά τους πλάνα. Και αυτό διότι καθυστέρησε η έναρξη του ηλεκτρονικού συστήματος διενέργειάς τους, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες ανεστάλη η αποχή της πλειονότητας των συμβολαιογραφικών ενώσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έκλεισε με 1.000 πλειστηριασμούς, στο δεύτερο τρίμηνο θα γίνουν 2.000, στο τρίτο τρίμηνο λόγω των διακοπών του Αυγούστου 1.500 και στο τέταρτο τρίμηνο 4.000. Σύνολο δηλαδή 8.500 για εφέτος. Για την ερχόμενη χρονιά, οι τράπεζες στοχεύουν σε τουλάχιστον 25.000 πλειστηριασμούς, καθώς το σύστημα θα τρέχει με κανονικούς ρυθμούς μετά την εφετινή δοκιμαστική περίοδο του.


Πηγή: insider.gr