Το επόμενο 24ωρο σταδιακή αποκατάσταση της υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη (vid)

Gazzetta team
Το επόμενο 24ωρο σταδιακή αποκατάσταση της υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη (vid)
Μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο θα γίνει σταδιακά η εξομάλυνση της υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, καθώς απαλλάχθηκε από τη θολότητα που είχε μετά την αποκατάσταση της βλάβης του αγωγού και πια είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, σημειώνοντας ότι εδώ και περίπου μισή ώρα το νερό που προέρχεται από τις πηγές της Αραβησσού τροφοδοτεί την πόλη.

Όσον αφορά στις περιοχές για τις οποίες ανακοινώθηκε νωρίτερα από την ΕΥΑΘ ότι θα έχουν 24ωρη διακοπή, εφόσον συνεχιστεί ομαλά η τροφοδοσία με νερό Αραβησσού, θα έχουν συντομότερη αποκατάσταση. Ειδικά για το κέντρο πόλης, η ενίσχυση του δικτύου με το νερό της Αραβησσού αναμένεται να αποκαταστήσει τις επόμενες ώρες τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν πολύωρη διακοπή, όταν έρθει το νερό, να αφήσουν για λίγο τις βρύσες τους ανοιχτές, προκειμένου να καθαρίσουν τα εσωτερικά τους δίκτυα.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου με πρωτοβουλία του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή και τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης, είχε δοθεί έμφαση στη θολότητα του νερού μετά την αποκατάσταση της βλάβης και ο κ. Κρεστενίτης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η παροχή νερού σε όλη την πόλη.

Εξερχόμενη από τη σύσκεψη η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης ) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, σημείωσε ότι «είναι γεγονός ότι έχει αποκατασταθεί ο αγωγός», αλλά απαιτείται κάποιος χρόνος και διαδικασία για να πιστοποιηθεί η καθαρότητα του νερού από την Αραβησσό, ώστε να προστεθεί στο δίκτυο της πόλης. «Είναι αλήθεια, ότι πολύ γρήγορα αποκαταστάθηκε αυτός ο αγωγός, ο οποίος παρέχει κατά τις δηλώσεις της ΕΥΑΘ, το ένα τρίτο του νερού, που χρησιμοποιεί η πόλη» είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε : «Είναι θέμα χρόνου πλέον».

«Δυστυχώς, η ζημιά ήταν μεγάλη» είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι έχει προκύψει, εξαιτίας της βλάβης, έλλειψη και της ποσότητας του νερού που διοχετεύεται στην πόλη (καθώς το ένα τρίτο της ποσότητας έρχεται από την Αραβησσό) και εκτίμησε ότι αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο για να καθαρίσει από τη θολότητα το νερό.

«Εάν λειτουργήσουν αυτά που μας υπόσχεται η ΕΥΑΘ, φαντάζομαι θα εκτονωθεί το πρόβλημα» είπε ο δήμαρχος Χορτιάτη- Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα για τον κόσμο που ήδη ταλαιπωρείται και πρόσθεσε : «Οι δήμαρχοι θα σταθμίσουμε και θα κινηθούμε αναλόγως. Να ξέρουν, ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη την επωμίζονται στο ακέραιο και μιλώ για τους εκπροσώπους της ΕΥΑΘ».

Από την πλευρά του, και ο δήμαρχος Συκεών Νεάπολης, Συμεών Δανιηλίδης επέρριψε και εκείνος ευθύνες στην ΕΥΑΘ , επειδή όπως είπε «δεν διαχειρίστηκε σωστά από την πρώτη στιγμή» το 70-75 % της συνολικής ποσότητας του νερού, που προέρχεται από τον Αλιάκμονα, ώστε να καλύψει από αυτό μεγαλύτερο μέρος του υπάρχοντος δικτύου.