Οι κλοπές αυτοκινήτων «απογειώθηκαν» στην Ελλάδα

Gazzetta team
Οι κλοπές αυτοκινήτων «απογειώθηκαν» στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ελληνική αστυνομία για τους δείκτες εγκληματικότητας το 2017, η αύξηση που σημειώθηκε στις κλοπές οχημάτων την περασμένη χρονιά σε σχέση με το 2016 έφτασε το 30%.

Το ανησυχητικό αυτό ποσοστό αύξησης αλλά και τα απόλυτα νούμερα των 34.026 κλοπών έναντι 26.180 το 2016, δείχνουν μια έντονη τάση κλιμάκωσης του φαινομένου. Η ελληνική αστυνομία δεν στάθηκε στους λόγους αυτής της κατάστασης όσο αφορά στις στις κλοπές οχημάτων, ωστόσο ένα σημαντικό λόγο πρέπει να αποτελεί το λαθρεμπόριο ανταλλακτικών, καθώς σε όλη τη χώρα ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων αυξάνεται και η ζήτηση σε φτηνά ανταλλακτικά απογειώνεται.

Ήδη, από τις επιτυχίες της αστυνομίας το 2017, γνωρίζουμε ότι πλέον οι κλέφτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών δρουν ως πολύ καλά οργανωμένες συμμορίες, οι οποίες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό χιλιάδων ευρώ, για να παρακάμπουν τα εργοστασιακά αντικλεπτικά συστήματα. Συνεργεία, φανοποιεία, επιχειρήσεις πώλησης ανταλλακτικών και εμπορίας αυτοκιντήτων εμπλέκονται στη διακίνηση των κλεμμένων οχημάτων και ανταλλακτικών, δημιουργώντας ένα κύκλωμα με τεράστια κέρδη.

Όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί τη μερίδα του λέοντος στις απαλλοτριώσεις οχημάτων κατέχει η Αθήνα, με 19.714 κρούσματα σε σύνολο 34.026, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί αλλά σε πολύ μεγάλη απόσταση, με μόλις 3.370 περιπτώσεις. Η τεράστια αύξηση στις κλοπές οχημάτων ήταν αυτή που συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση του συνόλου των καταγραμμένων κλοπών και διαρρήξεων κάθε είδους, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας για το 2017 ήταν αυξημένες κατά 0,8% σε σχέση με το 2016.

Παρά τους θεσμούς του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», του «Τοπικού Αστυνόμου» και τις δίτροχες περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ, όλα δείχνουν ότι χρειάζονται ειδικές δράσεις για την ανακοπή της τεράστιας «φάμπρικας» των κλοπών οχημάτων, η οποία ανθεί σε όλη την επικράτεια.

Πηγή: reader.gr