«Επιστρέφει» η αφρικανική σκόνη στην Κρήτη - Χιόνια στον Ψηλορείτη

Gazzetta team
«Επιστρέφει» η αφρικανική σκόνη στην Κρήτη - Χιόνια στον Ψηλορείτη
Από τη μία η Κρήτη έχει... πνιγεί στην σκόνη, από την άλλη ο Ψηλορείτης έχει ντυθεί στα λευκά.

Νέο φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη αναμένεται από αύριο και για το επόμενο διήμερο, με υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.

Η Διεύθυνση ενημερώνει ότι θα υπάρξουν και πάλι υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και το φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και το φαινόμενο θα εξελιχθεί αύριο, Κυριακή 25 και Δευτέρα, 26 Μαρτίου, σε ολόκληρο το νησί.

Με βάση τα παραπάνω και για την προστασία των πολιτών, σύμφωνα και με τα «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», η Περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου: «Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Επίσης για τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα».

Στο μεταξύ η αλλαγή του καιρού από χθες, Παρασκευή και σήμερα, Σάββατο, εντυπωσιάζει αφενός για την απότομη πτώση της θερμοκρασία από τους 27 βαθμούς Κελσίου στους 12 έως και 14 βαθμούς, αφετέρου για τη χιονόπτωση στα ορεινά της Κρήτης. Στον Ψηλορείτη το χιόνι κάλυψες τις πλαγιές στα 1.200 μέτρα υψόμετρο, δίνοντας μία διαφορετική εικόνα σε σχέση με αυτή των προηγούμενων ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ