Αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο η δίκη για τα δάνεια του Ταχ. Ταμιευτηρίου

Gazzetta team
Αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο η δίκη για τα δάνεια του Ταχ. Ταμιευτηρίου
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης των επισφαλών δανείων, που χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπόθεση η οποία ύστερα από ενάμιση χρόνο συνεδριάσεων, τελικώς αναβλήθηκε σήμερα για τις 3 Δεκεμβρίου 2018.

Κατά τη σημερινή διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουτέρη υπέβαλε αίτημα αποχής, ενώ επρόκειτο να κριθεί αίτημα εξαίρεσής της που είχαν υποβάλει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση συνήγοροι υπεράσπισης κατηγορουμένων. Το αίτημα της κ. Κουτέρη έγινε δεκτό, ενώ λίγο πριν, είχε καταθέσει αντίστοιχο αίτημα σύνεδρος του δικαστηρίου, η οποία δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να συνυπάρξει στην Έδρα με την πρόεδρο.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε αναβολή της δίκης, η οποία αν και είχε ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, δεν είχε προχωρήσει καν στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων.

Έτσι η εκδίκαση θα ξεκινήσει από το μηδέν κατά τη νέα δικάσιμο που ορίστηκε να εισαχθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ κατηγορούνται συνολικά 35 πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλλιπίδης, στελέχη της τράπεζας, επιχειρηματίες κ.α.

Η δικογραφία αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010 και οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών να λογοδοτήσουν για βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, πλην του κ. Φιλλιπίδη, είναι στελέχη του ΤΤ την επίμαχη περίοδο, όπως η Αναστασία Σακελαρίου που διατέλεσε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και επιχειρηματίες, όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρ Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και Δημήτρης Μπακατσέλος.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014, οπότε και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Το εισαγγελικό πόρισμα που οδήγησε στην άσκηση των κακουργηματικών διώξεων, απέδιδε κεντρικό ρόλο στον επικεφαλής της τράπεζας, Άγγελο Φιλιππίδη, στον οποίο καταλόγιζε ότι ενήργησε «καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Τ.Τ.) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με τη διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων».