Το 1/5 του μισθού μας χάσαμε λόγω κρίσης

Gazzetta team
Το 1/5 του μισθού μας χάσαμε λόγω κρίσης
Αρνητική πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα στην εξέλιξη των μισθών κατά τη διάρκεια της κρίσης (την περίοδο 2010-2017), καθώς οι Έλληνες εργαζόμενοι έχασαν το 19,1% των «πραγματικών» μισθών τους την επταετία, ενώ μικρή πτώση (κατά 0,4%) σημείωσε ο μέσος όρος των αποδοχών τους μέσα σε ένα έτος (μεταξύ 2016 και 2017).

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε μία νέα έκθεση με τίτλο «Συγκριτική Αξιολόγηση της εργασίας στην Ευρώπη 2018» που δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο (ETUI) και αφορούν τους «πραγματικούς» μισθούς, δηλαδή την αξία των μισθών όταν λαμβάνεται υπόψη το κόστος ζωής.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να εξετάσουμε ισχυρότερες δράσεις για την προώθηση των καλύτερων μέσων προς την επίτευξη δίκαιων και λογικών αυξήσεων των αμοιβών και διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε εργοδότες και συνδικάτα» δήλωσε η Συνομοσπονδιακή Γραμματέας της ΣΕΣ, Esther Lynch, καταθέτοντας πρόταση ώστε να αυξηθεί η κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Οι κοινοτικοί κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις πρέπει να απαιτούν να προσφέρονται συμβάσεις μόνο σε εταιρείες που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας», τόνισε η κα Lynch.

Εκτός από την Ελλάδα, άλλες εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «είδαν» τους μισθούς τους να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση την περίοδο 2010-2017. Πρόκειται για την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, την Κροατία και την Κύπρο.

Εκτός από τις απώλειες που «μέτρησαν» την επταετία, οι εργαζόμενοι σε έξι από χώρες αυτές (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα και Φινλανδία) κατέγραψαν απώλειες και το 2017, σε σύγκριση με το 2016.

«Παρά την όλη συζήτηση περί οικονομικής ανάκαμψης, οι εργαζόμενοι σε πολλές μεγάλες χώρες παραμένουν σε ακόμη χειρότερη θέση απ’ ότι πριν την κρίση και εξακολουθούν να χάνουν. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ακόμα και η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνουν έκκληση για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών. Είναι κάτι ουσιαστικό όχι μόνο για την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και για την επίτευξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας», επισημαίνει η Γραμματέας της ΣΕΣ.

Εξέλιξη των πραγματικών μισθών

2010-2017

2016-2017

Ελλάδα

-19.1

-0.4

Κύπρος

-10.2

0.6

Πορτογαλία

-8.3

0.1

Κροατία

-7.9

1.2

Ισπανία

-4.4

-1.5

Ιταλία

-4.3

-0.9

Ηνωμένο Βασίλειο

-2.4

-0.6

Βέλγιο

-1.1

-0.8

Φινλανδία

-1.0

-2.0


Πηγή: insider.gr