Οι δικηγόροι ανησυχούν για το αν οι Έλληνες στρατιωτικοί θα έχουν δίκαιη δίκη

Gazzetta team
Οι δικηγόροι ανησυχούν για το αν οι Έλληνες στρατιωτικοί θα έχουν δίκαιη δίκη
Επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης με την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, έχει η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε γίνεται λόγος για τις καταδίκες της Τουρκίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές, πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πραγματική της διάσταση. Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και η δημιουργία συνθηκών για μια δίκαιη δίκη είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με συχνές τις καταδίκες από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, δημιουργούν εύλογες επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ήδη, οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες». σημειώνεται.

«Το δικηγορικό σώμα, με αγώνες, διαχρονικά, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης, βρίσκεται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης, δεδομένου ότι η σύλληψη των στρατιωτικών έγινε, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Επιπλέον, έχει ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης, από το οποίο έχει ζητήσει παρέμβαση για την τήρηση των δικαιοκρατικών εγγυήσεων που κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο, καθώς και αποστολή παρατηρητών στη σχετική δικαστική διαδικασία» προστίθεται.

Πηγή: reader.gr