Η Ελλάδα στην τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων

Gazzetta team
Η Ελλάδα στην τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων
Ήταν πριν από μερικούς μήνες όταν ο ιδρυτής της Alibaba, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανεμπορίου παγκοσμίως, Jack Ma, προέτρεπε τους καινοτόμους επιχειρηματίες να προσλάβουν και να δώσουν ρόλο σε περισσότερες γυναίκες αν θέλουν να δουν τις επιχειρήσεις τους να αναπτύσσονται.

Πράγματι, ο ρόλος της γυναίκας στην καινοτομία και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο σημαντικός από αυτόν που μαρτυρούν τα ποσοστά των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, στα ερευνητικά τμήματα και γενικότερα στη στελέχωση αυτών των επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά βέβαια και ο τεχνολογικός κλάδος απέχει αρκετά από το να δώσει στις γυναίκες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που αξίζουν.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες για τον ρόλο ανδρών και γυναικών στην επιχειρηματικότητα δημιουργείται ένα οξύμωρο σχήμα. Οι άνδρες κυριαρχούν και στην παραγωγή και χρήση των τεχνολογιών, με την απόσταση ανάμεσα στα δύο φύλα να μεγαλώνει αντί να μικραίνει την τελευταία δεκαετία. Από την άλλη, είναι διαπιστωμένο ότι οι εταιρείες που διοικούνται σε μεγάλο ποσοστό από γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 20% αυξημένη παραγωγικότητα!

Ο στόχος για ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση και τη δημιουργική εξέλιξη στον επαγγελματικό χώρο αποτελεί πλέον έναν παγκόσμιο στόχο του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα αναφέρεται σαν ο στόχος υπ’ αριθμόν 5 στην ανάπτυξη ενώ η επίτευξή του αποτέλεσε φέτος κι ένα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου Mobile World Congress που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα. Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα διεύρυνσης του πεδίου ευκαιριών για τις γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας καθώς επίσης και πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής και εταιρικής δραστηριότητας.

Τα παγκόσμια δεδομένα δεν αλλάζουν και στην περίπτωση της χώρας μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research για τη θέση της Ελληνίδας στην ψηφιακή εποχή, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση με την υποστήριξη του ΣΕΚΕΕ και του συνδέσμου ελληνικών επιχειρήσεων που δημιουργούν εφαρμογές στις σύγχρονες κινητές συσκευές, η εικόνα της ισότητας δεν είναι καθόλου καλή.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού́ Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Επίσης βρίσκεται στην τελευταία θέση της γενικής κατάταξης με 50 βαθμούς σε αντίθεση με την Σουηδία που είναι στην πρώτη θέση είναι η Σουηδία με 82,6 βαθμούς. Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τη βάση και στις επιμέρους βαθμολογίες.

  • Στον τομέα εργασίας και ισότιμης πρόσβασης στην απασχόληση, η Ελλάδα συγκέντρωσε 64,2 με μέσο όρο 71,5 στην ΕΕ.
  • Στην πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, καθώς και την οικονομική κατάσταση των γυναικών και των ανδρών, η Ελλάδα πέτυχε βαθμολογία 70,7 σε σχέση με μέσο όρο 79,6 στην ΕΕ.
  • Στον τομέα της γνώσης, που μετρά τις ανισότητες των φύλων στον εκπαιδευτικό τομέα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση και τον διαχωρισμό των φύλων, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 55,6 με μέσο όρο 63,4 στην ΕΕ.
  • Στον τομέα του χρόνου, ο οποίος μετρά τις ανισότητες των φύλων στην κατανομή του χρόνου που αφιερώνεται στην οικιακή εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες, η Ελλάδα έχει 44,7 βαθμούς σε σχέση με μέσο όρο 65,7 στην ΕΕ.
  • Στον τομέα της εξουσίας, ο οποίος μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, η Ελλάδα πετυχαίνει μόλις 21,7 σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 48,5.
  • Στον τομέα της υγείας, που μετρά την ισότητα των φύλων ως προς την κατάσταση της υγείας, την υγιεινή συμπεριφορά και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η Ελλάδα συγκέντρωσε 83,1 με τον ευρωπαϊκό μέσο να ανέρχεται σε 87,4.

Όσο για την θέση της γυναίκας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, τα ποσοστά παρουσιάζονται κατάτι βελτιωμένα όχι όμως θεαματικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Ρουτζούνη, της ΚΑΠΑ Research, ο οποιος παρουσίασε αναλυτικά την έρευνα στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΚΕΕ στην διασυνδεδεμένη ελληνική κοινωνία, όπου το 75% των Ελλήνων είναι χρήστες του internet και μπαίνουν τακτικά στο διαδίκτυο μέσω του smartphone τους, η κατανάλωση των ψηφιακών υπηρεσιών είναι ένας από τους λίγους τομείς στους οποίους δεν καταγράφεται ανισότητα ή χάσμα των δύο φύλων.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες / προϊόντα που προσφέρουν η δημόσια διοίκηση, οι επιχειρήσεις, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, το διαδίκτυο - ως κύρια πηγή ενημέρωσης - αλλά και η παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, αξιοποιούνται εξίσου από γυναίκες και άνδρες, και μάλιστα από τα πρώτα 15’ της ημέρας έως και τα τελευταία 15’ πριν πέσουν για ύπνο.

Η Ελλάδα «ψηφιακά» έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι η Ελλάδα είναι «ψηφιακά» έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση με το 67,5% των γυναικών και το 66,5% των ανδρών να κάνει χρήση κάποιας ψηφιακής υπηρεσίας του δημοσίου το τελευταίο εξάμηνο μένοντας ικανοποιημένο από την παρεχόμενη υπηρεσία. Ως ναυαρχίδα των δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το TAXIS, με την ΔΙΑΥΓΕΙΑ, να έρχεται δεύτερη και να ακολουθούν εφαρμογές που έχουν βελτιώσει τη σχέση κράτους-πολίτη, σύμφωνα με το 85% και το 60% περίπου των ερωτώμενων αντίστοιχα.

Θετικά κρίνει και το επίπεδο των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα το 70% και πλέον των ερωτηθέντων. Εντύπωση κάνει και η αντίληψη των ερωτηθέντων σχετικά με την «κινητή διακυβέρνηση» και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την έρευνα, από όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, η κυβέρνηση συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης για το έργο της στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών. Η δημοτική αρχή όπως, επίσης, η περιφερειακή αρχή, φαίνεται να υστερούν – σε έργο – στον ψηφιακό τομέα. Επιπλέον, οι υπηρεσίες του δημοσίου που επιδέχονται περαιτέρω ψηφιακής ανάπτυξης, εντοπίζονται στην αστική κατάσταση, στην υγεία / κοινωνική μέριμνα και στην εργασία / ασφάλιση / συντάξεις. Μάλιστα η υστέρηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ένα προνομιακό πεδίο ανάπτυξης – όχι πλέον της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government) – αλλά της κινητής διακυβέρνησης (m-government), που αποτελεί τη νέα πρόκληση του ψηφιακού 21ου αιώνα.

Πηγή: insider.gr