Παρέμβαση του ΟΗΕ στο ζήτημα των δύο κρατούμενων στρατιωτικών ζήτησε ο Τσίπρας

Gazzetta team
Παρέμβαση του ΟΗΕ στο ζήτημα των δύο κρατούμενων στρατιωτικών ζήτησε ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη ταχείας και θετικής έκβασης της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις που περνούν κρίση, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονιας, σχετικά με την ονομασία της, μίλησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντόνιο Γκουτέρες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πορτογάλος άλλοτε ομόλογός του και πλέον γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα επεισόδια με την Τουρκία, που το τελευταίο διάστημα ρίχνουν βαριά την «σκιά» τους στις σχέσεις των δυο χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, από τον γγ του ΟΗΕ, να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη ταχείας και θετικής έκβασης της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο

Οι δυο προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, Έλληνες αξιωματικοί ήταν το βασικό θέμα που τέθηκε επί τάπητος και στο Άτυπο Κυβερνητικό Συμβούλιο, που ξεκίνησε στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου και διήρκησε περίπου 2,5 ώρες. Σε αυτό, συμμετείχαν εκτός του πρωθυπουργού οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης καλύπτοντας τον Πάνο Καμμένο που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει το θέμα των δυο αξιωματικών, να αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο. Αυτό εν πολλοίς θα καθοριστεί βέβαια, από τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης. Ακόμα τουλάχιστον, μέχρι την ώρα της λήξης του κυβερνητικού συμβουλίου, δεν υπήρχε πρόθεση για επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το θέμα.

Εφιστώντας την προσοχή στους υπουργούς του, σχετικά με το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών, ο πρωθυπουργός, φέρεται να τους τόνισε πως «Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Πηγή: reader.gr