Η επίθεση στη δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα «ξανανοίγει» τον φάκελο της δράσης των ακροδεξιών ταγμάτων εφόδου

Gazzetta team
Η επίθεση στη δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα «ξανανοίγει» τον φάκελο της δράσης των ακροδεξιών ταγμάτων εφόδου
Η επίθεση των χρυσαυγιτών στην «Φαβέλα» υπενθυμίζει σε όλους ότι τα τάγματα εφόδου παραμένουν απειλή για όσους διαφωνούν με την χρυσαυγίτικη ρητορική.

Δύο λεπτά, όσο διήρκησε η δολοφονική επίθεση στο στέκι «Φαβέλα», ήταν αρκετά για να υπενθυμίσουν σε όλους ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τα «τάγματα εφόδου».

Οι κρανοφόροι -οπλισμένοι με ρόπαλα κ.ά- άφησαν πίσω τους τέσσερις τραυματίες, ανάμεσα τους και τη δικηγόρο Ελευθερία Τομπατζόγλου.

Σχεδόν ένα 24ωρο αργότερα, άλλο «τάγμα εφόδου» επιτέθηκε στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου 21 στο Κουκάκι, βάζοντας φωτιά στην είσοδο του κτιρίου -μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να κάψουν το εσωτερικό του.

Αυτή τη φορά δεν είχαμε τραυματισμούς, παρότι οι δράστες πέταξαν τούβλο προς το μέρος των ατόμων περιφρούρησης του χώρου. Από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζεται ανησυχία για την αύξηση της ακροδεξιάς βίας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, όπου μικροί «πυρήνες» ατόμων πραγματοποιούν επιδρομές και επιθέσεις σε «στέκια» αναρχικών.

Η «Φαβέλα», από τον Μάρτιο του 2017 που ξεκίνησε τη λειτουργία της, βρίσκεται για τέταρτη φορά στο στόχαστρο ακροδεξιών στοιχείων. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο, η Αντιτρομοκρατική είχε συλλάβει τέσσερα άτομα -εκ των οποίων ο ένας είναι πρώην χρυσαυγίτης- που φέρονται να συνδέονται με την ακροδεξιά ομάδα «Απέλλα», με τις κατηγορίες ότι στις 29 Αυγούστου 2017 τοποθέτησαν στο συγκεκριμένο στέκι εκρηκτικό μηχανισμό.

«Σήμερα θα πεθάνετε, σήμερα θα σας κάψουμε»

Η εξομολόγηση της Ελευθερίας Τομπατζόγλου, λίγο μετά το εξιτήριό της από το νοσοκομείο «Αττικόν», συγκλονίζει. «Σήμερα θα πεθάνετε, σήμερα θα σας κάψουμε», φώναζαν τα μέλη του «τάγματος εφόδους» καθώς χτυπούσαν με μένος τη δικηγόρο της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, κατά την επίθεση στη «Φαβέλα» στη Ναυάρχου Βότση στον Πειραιά.

Σε δημοσίευσή της την Δευτέρα, στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, η δικηγόρος έδωσε την δική της απάντηση: «Έτσι πίστεψαν ότι θα μας φοβίσουν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής που εισέβαλαν χθες (σ.σ.: την Κυριακή) το απόγευμα στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα, στον Πειραιά με λοστούς, πτυσσόμενα γκλοπ και φωτοβολίδες. Έτσι νόμιζαν ότι θα μας σταματήσουν, κρίνοντας εξ ιδίων και από τα υπόλοιπα θρασύδειλα ανθρωπάκια που τους ακολουθούν. Αυτό που δεν ξέρουν όμως και δεν θα καταλάβουν ποτέ είναι ότι δεν είμαστε ίδιοι», έγραψε μεταξύ άλλων.

«Δεν ξέρουν ότι αντί να μας φοβίσουν, μας συσπειρώνουν. Δεν ξέρουν ότι η απόφασή μας για έναν ελεύθερο χώρο στον Πειραιά είναι μια συνειδητή πολιτική απόφαση που θα στηρίξουμε μέχρι τέλους. Δεν ξέρουν ότι όσο είμαστε όρθιοι θα παλεύουμε για μία κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. Δεν ξέρουν ότι ο Πειραιάς μας ανήκει», συνέχισε. Και κατέληξε: «Αυτό που σίγουρα δεν ξέρουν είναι ότι χθες σπάσανε λάθος κεφάλια».

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η Ελευθερία Τομπατζόγλου υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έφερε αρκετές εκδορές και μώλωπες, ενώ της έγιναν και ράμματα στο κεφάλι.

Πηγή: reader.gr