«Ξηλώθηκε» κύκλωμα αρχαιοκαπηλείας: 8 συλλήψεις και 1.200 ευρήματα ανεκτίμητης αξίας (pics)

Gazzetta team
«Ξηλώθηκε» κύκλωμα αρχαιοκαπηλείας: 8 συλλήψεις και 1.200 ευρήματα ανεκτίμητης αξίας (pics)
Mεγάλη κι επιτυχημένη επιχείρηση της Europol κατά της αρχαιοκαπηλίας με 8 συλλήψεις, ενώ βρέθηκαν περίπου 1.200 κειμήλια

Περισσότερα από 1.200 αντικείμενα πολιτικής κληρονομίας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης «Pandora II» που διοργανώθηκε από την Europol για την αντιμετώπιση της κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής προχώρησαν σε 8 συλλήψεις και στον σχηματισμό 3 δικογραφιών. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. η ευρωπαϊκής κλίμακας επιχείρηση έλαβε χώρα από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ενώ οι κοινές επιχειρησιακές δράσεις της πραγματοποιήθηκαν από 20 μέχρι 30 Νοεμβρίου 2017.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο μάλιστα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη κοινή τελωνειακή επιχείρηση «ATHENA», που διοργανώθηκε σε διεθνές επίπεδο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, σε συνεργασία με την Interpol.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά στην «OPERATION PANDORA ΙΙ» σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές της χώρας μας, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης:

• Διενεργήθηκαν συνολικά (802) έλεγχοι καταστημάτων, πλανόδιων πωλητών, μεταφορικών εταιρειών, εμπορικών δομών κ.λπ. και ελέχθησαν (1.197) άτομα.

• Διενεργήθηκαν συνολικά (270) έλεγχοι σε συνοριακά σημεία εισόδου-εξόδου (αεροδρόμια, χερσαία σύνορα, χώρους πέριξ των λιμένων κ.λπ.) και ελέχθησαν (1.470) άτομα.

• Διενεργήθηκαν (267) έλεγχοι σε αρχαιολογικούς και ιστορικού ενδιαφέροντος χώρους και ελέχθησαν (326) άτομα.

• Διενεργήθηκαν (67) διαδικτυακοί έλεγχοι σε αγγελίες πώλησης αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας και σε διαδικτυακές πλατφόρμες και ελέχθησαν (65) αντικείμενα.

• Ελέχθησαν συνολικά (1.458) αντικείμενα αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, ενώ κατασχέθηκαν (1.263) αντικείμενα, που ενέπιπταν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

• Σχηματίσθηκαν (3) δικογραφίες για παράβαση του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και συνελήφθησαν (8) ημεδαποί.

Πηγή: reader.gr