Αποκλειστικά από σήμερα οι πλειστηριασμοί μόνο ηλεκτρονικά

Gazzetta team
Αποκλειστικά από σήμερα οι πλειστηριασμοί μόνο ηλεκτρονικά
Οριστικό τέλος μπαίνει στους φυσικούς πλειστηριασμούς, καθώς από σήμερα 21 Φεβρουάριου ξεκινά η αποκλειστική διεξαγωγή των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο για τις οφειλές μεταξύ των ιδιωτών, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης.

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αναμένεται σήμερα να διεξαχθούν εβδομήντα πλειστηριασμοί, ενώ μέχρι χθες ήταν προγραμματισμένοι 1584 οι οποίοι έχουν ημερομηνία διεξαγωγής έως και τις 27 Σεπτεμβρίου 2018.

Και ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μεταξύ ιδιωτών αλλά και ιδιωτών και τραπεζών ξεκινούν σήμερα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν υποχρεωτικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για τις οφειλές του Δημοσίου, και συγκεκριμένα από την 1 Μαΐου 2018.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, ο πλειστηριασμός διενεργείται κατόπιν ανάρτησης αναγγελίας από τον συμβολαιογράφο στο ηλεκτρονικό σύστημα δέκα εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διενέργειας του. Τραπεζικές πηγές πάντως επισημαίνουν ότι εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2018 αναμένεται από τις τράπεζες να διεξαχθούν περισσότεροι από 12.000 πλειστηριασμοί.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο εφόσον αλλάζει η ημερομηνία διενέργειας ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφος), ο επισπεύδων δανειστής είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειάς τους στον οφειλέτη με επίδοση προς αυτόν νέου αποσπάσματος κατασχετήριας έκθεσης, το αργότερο δέκα ή είκοσι εργάσιμες ημέρες (εξαρτάται αν πρόκειται για κατάσχεση κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων) , πριν από την ορισθείσα αρχικά ημερομηνία διενέργειας του φυσικού πλειστηριασμού.

Πηγή: insider.gr