Άρχισε η εκταφή οστών των Ελλήνων στρατιωτικών στην Αλβανία

Gazzetta team
Άρχισε η εκταφή οστών των Ελλήνων στρατιωτικών στην Αλβανία
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη των διαδικασιών αναζήτησης και εκταφής των οστών των Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών που έπεσαν στην Αλβανία.

«Θέλω για μία ακόμα φορά να εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, με βάση τις συμφωνίες που κάναμε στην Κρήτη, στο πακέτο των λύσεων των ζητημάτων που απασχολούν Ελλάδα και Αλβανία, η αλβανική κυβέρνηση είχε το θάρρος και την πολιτική ευθύνη να ψηφίσει δύο εκτελεστικούς νόμους, όσον αφορά τη συμφωνία που είχε γίνει με την ελληνική κυβέρνηση το 2009. Με βάση αυτούς τους εκτελεστικούς νόμους, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναζήτησης και εκταφής των οστών των στρατιωτών και των αξιωματικών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς από τις Βρυξέλλες.

Εξέφρασε δε τη μεγάλη εκτίμησή του για «το γεγονός ότι επιτέλους η αλβανική κυβέρνηση προχωρεί με θαρραλέα βήματα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως οφείλει να κάνει και η ελληνική πλευρά».

Τέλος, ανακοινώνοντας ότι βρέθηκαν ήδη, τα οστά δύο στρατιωτών και υπάρχουν οι σχετικές φωτογραφίες, σημείωσε πόσο συγκινητικό είναι αυτό να το βλέπει κανείς. «Είναι συγκινητικό και για εμάς όλους και, φαντάζομαι, και για τους συγγενείς τους και για τον Ελληνισμό γενικότερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και αυτόν που ζει στην Αλβανία» υπογράμμισε.

«Σήμερα πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για να αναπαυθούν επιτέλους οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-41. Των τελευταίων άταφων πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η κίνηση αυτή για την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στην Κρήτη μεταξύ των δύο υπ Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων, με πρωτοβουλία του Ελληνα υπουργού και στόχο την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Το δίκαιο αυτό αίτημα της ελληνικής πλευράς που εκκρεμούσε τόσα χρόνια, τώρα, βάσει των όσων διαπραγματεύτηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης των απαραίτητων εκτελεστικών νόμων και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, υλοποιείται από την αλβανική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών η ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης «στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και την δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών, θα συνεχίσει να εργάζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, καλλιεργώντας κανόνες καλής γειτονίας και όρους διαλόγου, με γνώμονα την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος που αξίζει στην περιοχή μας».

Πηγή: reader.gr