Μετά από 18 μήνες, οι απολυμένοι της Φ.Β.Λ επιστρέφουν στις δουλειές τους

Gazzetta team
Μετά από 18 μήνες, οι απολυμένοι της Φ.Β.Λ επιστρέφουν στις δουλειές τους
Την πύλη του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (νυν ELFE) πέρασαν σήμερα, λίγο πριν από το μεσημέρι, οι απολυμένοι της επιχείρησης, που μετά από 18 μήνες δικαστικών αγώνων και κοινών προσπαθειών είδαν τα αιτήματά τους να δικαιώνονται.

Η επιστροφή των περισσότερων από τους απολυμένους στις θέσεις εργασίας τους είναι «όχι μόνο η πολυπόθητη δικαίωση, που ήρθε παραμονές Χριστουγέννων μετά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και η επιστροφή της ζωής αυτών των ανθρώπων στην ομαλότητα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, Νίκος Βογιατζίδης.

Με ιδιαίτερα καλή διάθεση και μέσα σε κλίμα ευφορίας, οι πρώην απολυμένοι μεταφέρθηκαν όλοι μαζί με λεωφορεία στο χώρο του εργοστασίου. Από τους συνολικά 180 απολυμένους ένας μικρός αριθμός εργαζομένων έχει ήδη βρει νέα εργασία, οπότε θα λαμβάνουν τη μηνιαία αποζημίωση των χρημάτων που όρισε το δικαστήριο, ενώ άλλη ομάδα εργαζομένων δέχθηκε την πρόταση της διοίκησης της εταιρείας για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η σημερινή πρώτη μέρα των πρώην απολυμένων ήταν καθαρά διαδικαστική, αφού τους έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα, το ωράριο εργασίας και την ενσωμάτωσή τους στις βάρδιες του εργοστασίου, ενώ τους δόθηκαν κάρτες εισόδου. Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να βρεθεί στην Καβάλα και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος θα επισκεφθεί τους πρώην απολυμένους στις νέες θέσεις εργασίας τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζίδη, ο Ανδρέας Νεφελούδης είναι ο εγγυητής των όσων αποφασίστηκαν και είναι αυτός που άσκησε πίεση προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να έρθει το ποθητό αποτέλεσμα. Σε παλιότερες δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει υποδειγματική τη διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Εργασίας και η οποία είχε αίσια έκβαση, ενώ εξήρε ιδιαίτερα τον ρόλο του γενικού γραμματέα. Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει, ότι η στάση του κ. Νεφελούδη τον συγκίνησε ιδιαίτερα, γιατί στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και συντόνισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τριμερή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στις 22/12/2017 στην Αθήνα.

Βάσει των όσων αποφασίστηκαν ανάμεσα στους εργαζομένους και την εργοδότρια εταιρεία και βάσει της πρότασης που κατέθεσε η τελευταία, μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται μεταξύ άλλων: α) η άμεση επιστροφή όλων των απολυμένων στις αρχικές τους θέσεις μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2018, β) η καταβολή ποσού 4.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο έναντι των δεδουλευμένων (έχει γίνει ήδη) και γ) η καταβολή έντεκα ισόποσων δόσεων μέχρι 31/12/2018 για τη συνολική εξόφληση των δεδουλευμένων που θα λαμβάνουν μαζί με τον μηνιαίο μισθό τους.

Τέλος, όπως είχε γίνει γνωστό στο Σώμα της Γενικής Συνέλευσης των πρώην απολυμένων, η εργοδότρια εταιρεία εντός του 2018 θα προχωρήσει σε εξυγίανση της βιομηχανικής μονάδας και θα θέσει σε εφαρμογή ελκυστικό πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου όσων εργαζομένων το επιθυμούν.