Μόνο το 2017 καταγράφηκαν 145 ανεμοστρόβιλοι στην Ελλάδα

Gazzetta team
Μόνο το 2017 καταγράφηκαν 145 ανεμοστρόβιλοι στην Ελλάδα
Ο μεγαλύτερος αριθμός ανεμοστρόβιλων καταγράφηκε μετά από το 2014.

Το 2017 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 145 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά το 2014, όταν είχαν υπάρξει 144 τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Αναλυτικότερα, πέρυσι καταγράφηκαν 136 υδροσίφωνες και εννέα ανεμοστρόβιλοι, πέντε από τους οποίους προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, κυρίως στην Κέρκυρα και στους Παξούς.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σιφώνων στην Ελλάδα που έχει ποτέ καταγραφεί, ενώ στην Ευρώπη συνολικά καταγράφηκαν 616 σίφωνες πέρυσι. Οι περισσότεροι σίφωνες στην Ελλάδα υπήρξαν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες (86), ιδίως το Νοέμβριο (51), κυρίως στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα.

Επειδή αρκετοί θαλάσσιοι σίφωνες δεν γίνονται αντιληπτοί από παρατηρητές στην ξηρά, ο αριθμός τους μπορεί να ήταν πέρυσι ακόμη μεγαλύτερος. Η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων έχει βοηθήσει στην καταγραφή τέτοιων καιρικών φαινομένων. Οι χρήστες του Facebook και Twitter ανέφεραν σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ