Τουλάχιστον 6 νεκροί από την επίθεση στο Intercontinental της Καμπούλ

Gazzetta team
Τουλάχιστον 6 νεκροί από την επίθεση στο Intercontinental της Καμπούλ
Η ομάδα των ενόπλων εισέβαλε στο ξενοδοχείο λίγο μετά τις 21.00 τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδας). Προκάλεσε μια έκρηξη για να ανοίξει δρόμο και κατόπιν άνοιξε πυρ εναντίον των φρουρών και των πελατών.

Τερματίστηκε η επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Intercontinental της Καμπούλ έπειτα από 12 ώρες στη διάρκεια των οποίων οι δράστες προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, ενώ κράτησαν και ομήρους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν.

Από την επίθεση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει καμία οργάνωση προς το παρόν, ο προσωρινός απολογισμός είναι έξι νεκροί, πέντε Αφγανοί και μία αλλοδαπή, η εθνικότητα της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί.

«Η επίθεση ολοκληρώθηκε, όλοι οι δράστες εξουδετερώθηκαν. 126 άνθρωποι διασώθηκαν, εκ των οποίων 41 αλλοδαποί», δήλωσε ο Νατζίμπ Ντάνις εκπρόσωπος του υπουργείου, ο οποίος έκανε λόγο για «τρεις δράστες», αντί για τέσσερις που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης στον έκτο όροφο», ώστε να εξουδετερωθούν τα εκρηκτικά που υπάρχουν.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ο τελευταίος από τους δράστες είχε καταφύγει «σε ένα μεγάλο δωμάτιο, κρατώντας ομήρους Αφγανούς και αλλοδαπούς», τους οποίους απειλούσε να σκοτώσει.

Η επίθεση ξεκίνησε χθες λίγο μετά τις 21:00 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας), όταν ένας από τους δράστες εισέβαλε στο πολυτελές ξενοδοχείο πυροδοτώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό και ανοίγοντας πυρ εναντίον των ανθρώπων.

«Τέσσερις δράστες βρίσκονται στο εσωτερικό του κτιρίου και πυροβολούν εναντίον των πελατών», είχε δηλώσει αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Αφγανιστάν (DNS).

Η ηλεκτροδότηση είχε κοπεί στο ξενοδοχείο, που βρίσκεται σε ένα λόγο στη δυτική Καμπούλ, με αποτέλεσμα το κτίριο να βυθιστεί στο σκοτάδι, με εξαίρεση τις φλόγες που φαίνονταν να βγαίνουν από τη στέγη του εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκάλεσαν οι δράστες.

Στη διάρκεια της νύχτας οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν με τη στήριξη του ΝΑΤΟ έθεσαν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους έναν έναν τους ορόφους. «Προχωρούμε αργά για να αποφύγουμε να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων», είχε εξηγήσει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νάσρατ Ράχιμι.

Το ξενοδοχείο είχε δεχθεί επίθεση από μαχητές Ταλιμπάν το 2011, με αποτέλεσμα 21 άνθρωποι να σκοτωθούν. Είναι ένα από τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της Καμπούλ και επρόκειτο σήμερα να φιλοξενήσει ένα συνέδριο πληροφορικής. Περισσότερα από 100 στελέχη του τομέα της πληροφορικής βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όταν συνέβη η επίθεση, είπε ο Άχμαντ Ουαχίντ, αξιωματούχος του υπουργείου τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Την Πέμπτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες. «Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με πληροφορίες ότι εξτρεμιστικές ομάδες ενδέχεται να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στην Καμπούλ».

Αν και φέρει το ίδιο όνομα, το ξενοδοχείο στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο ξενοδοχείων InterContinental Hotels Group (IHG), που είχε επισημάνει σε μια ανακοίνωση το 2011 ότι «το ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο IHG από το 1980».