Στην Πάτρα γιόρτασαν την έναρξη του καρναβαλιού

Gazzetta team
Στην Πάτρα γιόρτασαν την έναρξη του καρναβαλιού
Με μία φαντασμαγορική τελετή στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Γεωργίου ξεκίνησε το πατρινό καρναβάλι.

Την έναρξη του καρναβαλιού κήρυξε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος τόνισε: «θέλουμε το πατρινό καρναβάλι να συνεχίσει την ιστορική διαδρομή του, μακριά από την εμπορευματοποίηση και την υποκουλτούρα, να παραμείνει στα χέρια του λαού και της νεολαίας της Πάτρας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, συνεχίζουμε αναπτύσσουμε και ανανεώνουμε το καρναβάλι μας, το οποίο και φέτος θα στείλει τα δικά του μηνύματα».

Ο δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους και τις νέες, λέγοντας ότι «τα νιάτα της πόλης δεν το βάζουν κάτω, αλλά με ανατρεπτική διάθεση και μεγάλη συμμετοχή βάζουν τη σφραγίδα τους». Γι' αυτό, όπως πρόσθεσε, «το πατρινό καρναβάλι κάνει και πάλι τη διαφορά με τις άρτιες καλλιτεχνικές δημιουργίες, την επικαιρότητά του, την πλατιά συμμετοχή, τη ζωντάνια και το κέφι, συστατικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μεγάλη λαϊκή γιορτή της πόλης».

Όσον αφορά στο κεντρικό θέμα του φετινού καρναβαλιού, ο Κώστας Πελετίδης εξήγησε ότι «επιλέξαμε φέτος σαν κεντρικό θέμα την ανεργία, γιατί έχει φωλιάσει στην πλειοψηφία των σπιτιών μας, γιατί εμποδίζει τη νεολαία μας να ανοίξει τα φτερά της και να γευτεί τη χαρά της ζωής».

Μάλιστα, ο δήμαρχος Πατρέων επικαλέστηκε σε αυτό σημείο στίχους του Κωστή Παλαμά από το ποίημά του «Εμείς οι Εργάτες», λέγοντας: «έχουμε χρέος να υψώσουμε φωνή αλληλεγγύης "σε αυτούς που με τον ιδρώτα τους ζυμώνουν του κόσμου το ψωμί"».

Επίσης, ο Κώστας Πελετίδης επισήμανε ότι «σήμερα διασκεδάζουμε και παίρνουμε δύναμη, αύριο αγωνιζόμαστε και ζητάμε αυτά που μας ανήκουν, για να μην είναι μαύρη η ζωή, για να έλθει η μέρα που πέρα ως πέρα θα ναι χαρά, χαρά ζωής».

Η τελετή έναρξης, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Νατάσα Τραγουστή, ξεκίνησε με φοιτητές της δραματικής σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, οι οποίοι χαιρέτησαν τον κόσμο με καρναβαλικά τραγούδια.

Μετά το δρώμενο ακολούθησε ρίψη πυροτεχνημάτων και συναυλία με το συγκρότημα «Los Cubaneros».

Στη συνέχεια οι «σοκαλοτορίχτες» τήρησαν το έθιμο του καρναβαλιού και έριξαν σοκολάτες προς τον κόσμο που παρακολουθούσε την τελετή.

Κατόπιν ξεκίνησε υπαίθριο πάρτι που θα διαρκέσει μέχρι αργά τη νύχτα, με τους ντι τζέι να έχουν αναλάβει τη διασκέδαση στην πλατεία Γεωργίου, δίνοντας καρναβαλικό χρώμα στην πρώτη νύχτα του πατρινού καρναβαλιού.

Πηγή: reader.gr