Η εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης στην Μάνδρα

Gazzetta team
Η εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης στην Μάνδρα
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης και προώθησης των έργων στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, όπως και οι επίδοση των επιδομάτων (αποζημιώσεων) προς τους πληγέντες. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών και οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των μηχανικών για την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγει η Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με τις ευθύνες και τις παραλείψεις που οδήγησαν στις καταστροφές της 15ης Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, αποκαλύφθηκε ότι σε μπαζωμένο ρέμα ήταν χτισμένα τα αποδυτήρια και το αντλιοστάσιό του -δημοτικής ιδιοκτησίας και χρήσης- γηπέδου ποδοσφαίρου στη Μάνδρα. Κατά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου το σαθρό έδαφος υποχώρησε, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη. «'Αμεσα κατεδαφιστέα» αναφέρει η έκθεση των μηχανικών, που έσπευσαν για επιτόπιο έλεγχο, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού. Επίσης, το κλιμάκιο της ΓΓΑ διενήργησε έρευνα στο σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων των δήμων Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγαρέων Νέα Πέραμος, με τις οποίες δεν προκύπτει σχέση χωροθέτησης, κατασκευής και εποπτείας τους από τη ΓΓΑ.

Η σχετική έκθεση διαβιβάστηκε στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, προκειμένου να ληφθεί υπόψη στην έρευνα που διεξάγει για τα αίτια των καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για να αποδοθούν ευθύνες για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών από τη φονική καταιγίδα και αναμένεται η έκθεση της ΓΓΑ θα προσφέρει σημαντικά στοιχεία ως προς το πόρισμα της έρευνας της Γενικής Επιθεωρήτριας.

Εργασίες αποκατάστασης της ομαλότητας στην Μάνδρα

Αναφορικά με τη συνολική πορεία των έργων αποκατάστασης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής Ιωάννης Βασιλείου, η κατάσταση έχει ως εξής:

- Για το αντιπλημμυρικό έργο της εκτροπής του ρέματος της 'Αγιας Αικατερίνης, για τη διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες και για την κατασκευή της ΠΕΟΑ Θηβών, επιταχύνονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, ώστε να διενεργηθούν το συντομότερο οι δημοπρατήσεις εργολαβιών.

- Συνεχίζονται οι διανοίξεις των ρεμάτων, βάσει των νέων διευρυμένων κοιτών που προέκυψαν εξαιτίας της πλημμύρας, ενώ έχει διανοιχτεί το σύνολο των γεφυριών από φερτά υλικά, πλην του εγκιβωτισμένου ρέματος Κουλουριώτικο (μονοπάτι στη Νέα Πέραμο, θα ανοιχθεί σύντομα από την ΕΥΔΑΠ, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας).

-Ολοκληρώθηκε η προσωρινή οδοσήμανση στην ΠΕΟΑ Θηβών, και αποκαταστάθηκε το συγκοινωνιακό δίκτυο τόσο στη Μάνδρα όσο στην ΠΕΟΑ Θηβών, πλην της γραμμής 861 του ΟΑΣΑ προς Αγία Σωτήρα, που γίνονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία της.

- Έχει αποκατασταθεί το σύνολο των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, των τηλεφωνικών συνδέσεων και του πόσιμου ύδατος, ενώ για τις ελάχιστες εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες να αντιμετωπιστούν.

- Έχουν αποσυρθεί και αποτεθεί στο λατομείο ΤΙΤΑΝ περίπου 190.000 τόνοι φερτών υλικών. Οι προσπάθειες συνεχίζονται για την απομάκρυνση τόσο αυτών όσο και των μπαζών από τις διανοίξεις ρεμάτων, ενώ αποσύρονται τα φερτά υλικά που είχαν εναποτεθεί στο Στρατόπεδο Καποτά 305, καθώς και τα οχήματα που είχαν προσωρινά αποθηκευτεί εκεί.

- Καταβάλλονται κανονικά οι έκτακτες αποζημιώσεις των 5.000 και 8.000 ευρώ, ενώ κλείνοντας το τρίμηνο για την κατάθεση των αιτήσεων για την καταγραφή των ζημιών, ξεκινά και η διαδικασία των αποζημιώσεων για τα κτιριακά προβλήματα οικιών και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις των οποίων την ευθύνη έχει η Περιφέρεια Αττικής, έχουν γίνει 543 αυτοψίες, εκκρεμούν ακόμα δέκα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν λάβει την έκτακτη αποζημίωση 70 επιχειρήσεις.

- Προωθείται από τα συναρμόδια υπουργεία, η καταβολή των αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες στην Μάνδρα, από τις πλημμύρες του 2015.

- Έχουν γίνει αυτοψίες και έχουν αποσυρθεί στο πρώην στρατόπεδο 305, συνολικά 476 οχήματα, ενώ η καταγραφή συνεχίζεται.