Έτσι στήθηκε η ενέδρα στον Βασίλη Στεφανάκο

Gazzetta team
Έτσι στήθηκε η ενέδρα στον Βασίλη Στεφανάκο
Οι δράστες της ενέδρας θανάτου στον «νονό των νονών» φαίνεται να είχαν ιδιαίτερα καλή κι αξιόπσιτη ενημέρωση για τις κινήσεις του θύματος.

Για περισσότερες από δεκαετίες το όνομα του φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των «ανθρώπων της νύχτας». Καταδικασμένος σε κάθειρξη 21 ετών και 3 μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που φέρεται να διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι, σε καφενείο στο Περιστέρι, αλλά και για ηθική αυτουργία στην απόδραση των Ριζάι - Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Τον Αύγουστο του 2016, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών όρων του νόμου Παρασκευόπουλου, αποφυλακίζεται και έκτοτε οι αστυνομικοί αποκτούν ακόμη έναν «πονοκέφαλο».

«Υπολογίζω τους πάντες αλλά δεν φοβάμαι τίποτα», είχε δηλώσει στην τελευταία του συνέντευξη στο περιοδικό «Zero» και τον δημοσιογράφο, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τον Φεβρουάριο του 2017 ο Βασίλης Στεφανάκος.

Άνθρωπος σκληρός, με τον δικό του κώδικα αξιών, έντονα συγκρουσιακός είχε «ανοικτούς λογαριασμούς» με πολλά ονόματα της νύκτας. Ανάμεσα τους και ένας ακόμη «νονός» της Δυτικής Αττικής, που είχε αποφυλακιστεί σχεδόν την ίδια περίοδο. Ο ίδιος δήλωνε ότι δεν φοβάται, αλλά φρόντιζε να παίρνει τα μέτρα του. Μία «θωρακισμένη» BMW και δύο συνοδοί «σωματοφύλακες» ήταν η ασφάλεια του αυτόν τον περίπου ενάμιση χρόνο που βρέθηκε εκτός φυλακής.

Γνώριζαν πού και πώς κινείται

Οι δράστες γνώριζαν καλά το πού και πώς κινείται. Η συγκυρία δε -εκείνη την ώρα δεν ήταν κοντά του κανένας από τους δύο συνοδούς του- ευνοϊκή για τους αναβάτες της λευκής μηχανής μεγάλου κυβισμού. Προσέγγισαν δίπλα στο αυτοκίνητο του Στεφανάκου, άνοιξαν την πόρτα του συνοδηγού και το Kalashnikov «ξέρασε» 22 σφαίρες, κόβοντας το νήμα της ζωής του 50χρονου Στεφανάκου. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι στην περιοχή υπήρχε και υποστηρικτική ομάδα, σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά και γίνονταν ανταλλαγή πυροβολισμών.

Εχθροί; Ουκ έστιν αριθμός... Φίλοι; Λίγοι και καλοί, «πολλά νέα παιδιά» όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος. Δεν δίστασε ποτέ να μιλήσει με θερμά λόγια για το ηγετικό στέλεχος των «Πυρήνων της Φωτιάς», επίσης έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού Χρήστο Τσάκαλο. Κάποιοι τον είχαν συνδέσει ακόμα και στην απόπειρα απόδρασης των «Πυρήνων» από τις φυλακές Κορυδαλλού, κάτι που ο ίδιος αρνούνταν.

Ίσως ο πιο πολιτικοποιημένος από τους ποινικούς κρατούμενους των σωφρονιστικών καταστημάτων, ο Βασίλης Στεφανάκος έδινε συνεντεύξεις σε (λίγους) δημοσιογράφους για την κατάσταση στις φυλακές, την πολική και οικονομική ζωή του τόπου. Διέθετε, μάλιστα, και προσωπικό ιστολόγιο στο οποίο φρόντιζε συχνά πυκνά να αναρτά τις σκέψεις του.

Κατά το παρελθόν είχαν σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφίες για σύσταση και συμμορία, εκβιάσεις και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Η τελευταία καταδίκη του ήταν το Δεκέμβρη του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση με τους 44 κατηγορούμενους για προστασία και λαθρεμπόριο.

Πηγή: reader.gr