Ο Τσελέντης λέει πως ήταν αναμενόμενος ο σεισμός

Gazzetta team
Ο Τσελέντης λέει πως ήταν αναμενόμενος ο σεισμός
"Περιμέναμε το σεισμό, δεν μας εξέπληξε", είπε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης για τη δόνηση των 4,5 ρίχτερ στις 10.24 το βράδυ που ταρακούνησε την Αττική.

Ο κ. Τσελέντης ερωτηθείς για το θέμα τόνισε ακόμα ότι:

"Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει εγκαταστήσει στην ευρύτερη περιοχή συσκευές ανίχνευσης ραδονίου, αερίου που εκλύεται πριν από τεκτονικά γεγονότα και έτσι περιμέναμε σεισμό τέτοιου μεγέθους. Τέτοιες συσκευές έχουν εγκατασταθεί και στον Κορινθιακό, όπου διεξάγεται «ένα μεγάλο πείραμα» γύρω από το ρήγμα των Αλκυονίδων. Οι συσκευές αυτές έχουν εμβέλεια 80 χιλιομέτρων και έτσι κατέγραψαν και το χθεσινό σεισμό που είχε επίκεντρο στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα".

Συνεχίζοντας και μιλώντας στο Σκάι, είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για σεισμό μεγαλύτερης ισχύος στην περιοχή. Διευκρίνισε παράλλληλα ότι στις 9 Ιανουαρίου υπήρξε στην περιοχή «πλούσια ακολουθία, εγώ την ονομάζω "προσεισμική", με 25 σεισμούς μέσα σε μία ημέρα. Αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει και μπορεί να έδειχνε ότι μπορεί να ήταν προσεισμική ακολουθία"

Παράλληλα είπε ότι μια περιοχή που δεν έχει δώσει σεισμούς, δεν σημαίνει ότι δεν θα το πράξει μελλοντικά και έχει αποκλειστεί από αυτούς. Ακολούθως είπε πως ο χθεσινός σεισμός των 4,5 ρίχτερ κατά 90%, είναι ο κύριος και ότι στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχουν καταγραφεί όλη τη νύχτα γύρω στους 15 μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν στα 2,9 Ρίχτερ.

«Περιμέναμε με την έκκληση ραδονίου ότι θα συμβεί κάτι και εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε κι άλλο σεισμό ίδιου μεγέθους. Μπορεί να έχουμε κι έναν σεισμό λίγο μεγαλύτερο, της τάξης των 4,5 Ρίχτερ», τόνισε χαρακτηριστικά.