Τα ζώα είχαν υπεράσπιση σε δίκη στην Ελλάδα

Gazzetta team
Τα ζώα είχαν υπεράσπιση σε δίκη στην Ελλάδα
Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Ελλάδας, κακοποιημένα ζώα είχαν υπεράσπιση στη δίκη και όχι απλά μάρτυρες.

Συγκεκριμένα, σε δίκη που έγινε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου παραστάθηκε πολιτική αγωγή για λογαριασμό της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το anatolh.com.

Επί της ουσίας, με την παράσταση πολιτικής αγωγής δίνεται η δυνατότητα στα σωματεία να προσαγάγουν στο δικαστήριο αποδεικτικά μέσα, μάρτυρες, έγγραφα, πραγματογνωμοσύνες κ.α..

Η πρώτη καταδίκη με την παράσταση πολιτικής αγωγής

Ιδιοκτήτης σκύλων είχε συλληφθεί σύμφωνα με το δημοσίευμα στην περιοχή του Καβουσίου για την κακοποίηση έξι σκύλων. Τα σκυλιά είχαν βρεθεί σε άσχημη κατάσταση και ο άνδρας οδηγήθηκε στο δικαστήριο όμως αθωώθηκε. Του αφαιρέθηκαν τα σκυλιά προσωρινά και πλέον έπρεπε να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει διότι διαπιστώθηκε πως ήταν ταλαιπωρημένα, δεμένα, χωρίς καθαριότητα, καθαρό νερό και καθημερινό φαγητό.

Για πρώτη φορά στη χώρα, μετά την ψήφιση του νόμου 4509/2017, η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία άσκησε πολιτική αγωγή για την υποστήριξη της κατηγορίας έναντι του κατηγορουμένου.

«Παρά την υποστήριξη της αθωότητας του, από τον κατηγορούμενο, αυτός κρίθηκε ένοχος. Του επιβλήθηκε ποινή 8 μηνών φυλάκισης με αναστολή, ενώ άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής, η οποία και θα εκδικαστεί από το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του όλο το φωτογραφικό υλικό της δικογραφίας, που αποτελείται από 27 φωτογραφίες και που καταδείκνυε την κατάσταση στην οποία διαβίωναν τα ζώα, ενώ ανάγνωσε τις καταθέσεις των αρμόδιων οργάνων. Καίρια ήταν η συμβολή της μάρτυρος, η οποία είχε προβεί αρχικά στην καταγγελία, η οποία και τόνισε στο Δικαστήριο την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε», δήλωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Γιάννης Μανδελένης, σύμφωνα με το anatolh.com.

Στη συγκεκριμένη δίκη εφαρμόστηκε για πρώτη φορά διάταξη του νόμου που ψηφίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017 και δίνει τη δυνατότητα στα φιλοζωικά σωματεία να παρίστανται ως πολιτικοί ενάγοντες με δικηγόρο, στις δίκες κατά ατόμων που κακοποιούν ζώα.

Μέχρι στιγμής τα φιλοζωικά σωματεία εμφανίζοντας στις δίκες ως μάρτυρες, καταθέτοντας μαρτυρίες και απόψεις για τα γεγονότα χωρίς δυνατότητα παρέμβασης στην εξέλιξη της δίκης. Στον αντίποδα, οι κατηγορούμενοι μπορούσαν μέσω τους συνηγόρου τους να διαψεύσουν και να αμφισβητήσουν καταθέσεις μαρτύρων, επιχειρηματολογώντας.

Επί της ουσίας, για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της υπεράσπισης των ζώων...

Πηγή: reader.gr