Τέλος οι ταυτόχρονοι γάμοι και βαφτίσεις από την μητρόπολη Χίου

Gazzetta team
Τέλος οι ταυτόχρονοι γάμοι και βαφτίσεις από την μητρόπολη Χίου
Αντδιράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του μητροπολίτη της Χίου να απαγορεύσει την ταυτόχρονη τέλεση των μυστηρίων του γάμου και της βάφτισης.

Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, απαγόρευσε την ταυτόχρονη διεξαγωγή γάμων και βαπτίσεων στην ίδια εκκλησία.

Η προφορική εντολή προς τους ιερείς της Μητρόπολης φέρεται πως δόθηκε σε πρόσφατη ιερατική συνάντηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, ήδη δύο νέα ζευγάρια αναγκάστηκαν να κάνουν πρώτα τους γάμους τους και στη συνέχεια μετακινήθηκαν σε γειτονική εκκλησία για να βαπτίσουν τα παιδιά τους!

Σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Χίου δήλωσε ότι βρίσκεται στην Αθήνα συμμετέχοντας στην Ιερά Σύνοδο και με την επιστροφή του στη Χίο θα εξηγήσει την απόφασή του με σχετικό θεολογικό κείμενο.

Επίσης, ο μητροπολίτης Χίου αποφάσισε να θέσει σε τρίμηνη ακοινωνησία δύο καθηγητές θεολόγους επειδή παρίσταντο σε εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Χίου πριν από τα Χριστούγεννα, που έγινε στην καθολική εκκλησία του νησιού!

Η ακοινωνησία είναι θρησκευτική ποινή σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε κάποιον να συμμετέχει στα εκκλησιαστικά μυστήρια, όσο διάστημα προβλέπει η επιβληθείσα ποινή.

Ιερείς μιλώντας στην εφημερίδα Πολίτης έκαναν λόγο για μια απόφαση που επιβλήθηκε χωρίς να εξεταστούν όλοι οι παράμετροι και εντάσσεται στη συντηρητική γραμμή που ακολουθεί ο Μητροπολίτης τα τελευταία χρόνια. «Το τι σκέφτεται ο Μητροπολίτης και γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ως γραμμή, δηλαδή η ξεχωριστή τέλεση γάμου και βάπτισης, δόθηκε στις τελευταίες μας ιερατικές συνάξεις.

Δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος είτε από την Ιερά Σύνοδο, είτε από τη Μητρόπολη Χίου και δεν το επιτάσσουν και οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας μας, άρα πρόκειται για μία προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη μας».

Την προσωπική επιλογή του Μητροπολίτη, μαρτυρούν και οι ίδιοι οι ιερείς, που σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία συνοδική απόφαση που να επιτάσσει την τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης από διαφορετικό ιερέα και σε διαφορετικό Ναό.

Πηγή: reader.gr