27 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα - Το χρονικό των ταραγμένων ημερών (vids)

Gazzetta team
27 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα - Το χρονικό των ταραγμένων ημερών (vids)
27 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα, από τη δολοφονία του καθηγητή μαθηματικών κι αγωνιστή της Αριστεράς, Νίκου Τεμπονέρα, κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον σχολικής κατάληψης στην Πάτρα.

Η Ελλάδα έχει μόλις βγει από την περιπέτεια του σκανδάλου Κοσκωτά και της οικουμενικής κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές του Απριλίου του 1990 και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας. Υπουργός Παιδείας, ορίζεται ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο νέος υπουργός Παιδείας, φέρνει στη Βουλή, πολυνομοσχέδιο που αλλάζει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, οι οποίες μοιάζουν αρκετά αναχρονιστικές. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, επιστροφή της ποδιάς, κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών αλλά και των 15μελών συμβουλίων, επέκταση του πειθαρχικού ελέγχου ακόμα και στην καθημερινή εξωσχολική ζωή των μαθητών, κατάργηση των σχολικών περιπάτων και εκδρομών, γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις από το γυμνάσιο στο λύκειο χωρίς δυνατότητα επανεξέτασης, ενώ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καταργούσε τα δωρεάν συγγράμματα, περικοπές στη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών.

Όπως εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, προκάλεσε άμεσα έκρηξη αντιδράσεων από εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές. Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, το 70% των γυμνασίων και λυκείων της χώρας, τελεί υπό κατάληψη και οι πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις, είναι καθημερινές. Με αφορμή αυτές τις συγκεντρώσεις, η Ελλάδα γνωρίζει για πρώτη φορά και τον σημερινό της πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ως έναν από τους εκπροσώπους των καταληψιών μαθητών.

Η δολοφονία Τεμπονέρα

Στην Πάτρα και κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών που προηγήθηκαν (Οκτώβριο του 1990), η παράταξη του Ανδρέα Καράβολα που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ενιαίο τότε Συνασπισμό, κερδίζει από τον α’ γύρο.

Μια ομάδα, που φέρεται να βρισκόταν μπροστά στο εκλογικό περίπτερο της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, στο άκουσμα του αποτελέσματος, επιτίθεται στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, φορώντας κράνη και κρατώντας καδρόνια και λοστούς. Η επίθεση καταγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ και σε ειδική εκδήλωση που παραβρίσκεται και ο μετέπειτα πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Οι υποψίες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πέφτουν στους ΟΝΝΕΔίτες που κατηγορούνται για την επίθεση, χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις. Εν μέσω των καταλήψεων, οι οποίες στρέφονται ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του πολυνομοσχεδίου της, η ΟΝΝΕΔ έχει πάρει απόφαση να προχωρήσει σε ανακαταλήψεις ακριβώς για να στηρίξει την κυβέρνηση.

Σε μια από τις ομάδες που αναλαμβάνουν τέτοια δράση στην Πάτρα, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της οργάνωσης στην περιοχή, Γιάννης Καλαμπόκας εισβάλλει μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης (Μυλωνά, Σπίνο, Γραμμάτικα, Γραμματικόπουλο) στο υπό κατάληψη σχολικό Συγκρότημα 3ου και 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ.

Η επίθεση έχει ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του μέλους της οργάνωσης Εργατικού Αντιϊμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ) και καθηγητή Μαθηματικών, Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος διακομίζεται στο Νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Τι ακολούθησε

Αμέσως μετά τη δολοφονία Τεμπονέρα, ξεσπούν τεράστιες διαδηλώσεις τόσο στην Πάτρα όσο και στην Αθήνα, όπου σημειώνονται σοβαρά επεισόδια. Ο υπουργός Παιδείας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος (που πολλά χρόνια αργότερα το 2003 θα γίνει ξανά υφυπουργός αυτή τη φορά με το ΠΑΣΟΚ), παραιτείται στις 10 Ιανουαρίου. Οι δράστες παραμένουν κρυμμένοι, όμως από την πρώτη στιγμή καθηγητές αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο Ανδρέας Φούρας που βλέπουμε σε ένα από τα βίντεο, ζητά από την αστυνομία τη σύλληψη των υπευθύνων, χωρίς μάλιστα να διστάζει να τους κατονομάσει. «Ξεκίνησαν από τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ, με στόχο να δολοφονήσουν απόψε».

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, είναι τότε ο Νίκος Νικολόπουλος, μετέπειτα συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που παραλίγο να υπουργοποιηθεί και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν συνέβη, λόγω των ομοφοβικών του σχολίων για τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

Ως επικεφαλής της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας της Πάτρας, δήλωνε σχετικά με την υπόθεση: «Δε νομίζω να υπάρξει δημοκρατικός πολίτης, πολύ δε περισσότερο δημοκρατική παράταξη σ’ αυτόν τον τόπο που να μην καταδικάσει, οποιαδήποτε τέτοια πράξη. Μες το δημοτικό συμβούλιο, όχι μόνο καταδικάσαμε, αλλά ζητήσαμε να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι να οδηγηθούν (σ.σ. μπροστά στη Δικαιοσύνη) και να τιμωρηθούν αυστηρότατα. Να οδηγηθούν και να τιμωρηθούν αυστηρότητα στη λαϊκή συνείδηση προπάντων και οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της εγκληματικής ενέργειας. Γιατί η μνήμη του νεκρού, αυτό ακριβώς απαιτεί. Απαιτεί μια αυτοσυγκράτηση, μια σύνεση περισσότερη και τούτη τη στιγμή, τον διάλογο και συνεννόηση όλων των πολιτικών κομμάτων, για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Παιδεία. Απαιτεί την ανακωχή, αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη του άτυχου καθηγητή».

Όταν ερωτάται τι πρόκειται να κάνει σε περίπτωση που ο δράστης είναι όντως –όπως φημολογούνταν μέχρι εκείνη την ώρα- ο Γιάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του, απαντά: «Αντιλαμβάνεστε ότι όποιος και να είναι ο υπεύθυνος, όχι μόνο δημοτικός σύμβουλος, ο οποιοσδήποτε και να είναι, θα έχει την ίδια τύχη. Θα βρεθεί εκτός της δημοτικής ομάδας και θα καταδικαστεί με τον ίδιο τρόπο, από όποιον πολιτικό χώρο και αν είναι».

Συνήγορος του δράστη, ο πρόσφατα εκλιπών δικηγόρος Παύλος Μαρινάκης, παππούς του σημερινού αντιπροέδρου της ΟΝΝΕΔ και συνωνόματού του, δηλώνει σχετικά με την καθυστέρηση στην παράδοση των κατηγορουμένων: «Οι κατηγορούμενοι δεν κρύβονταν. Οι κατηγορούμενοι δεν παρουσιάζονταν μέχρι και χθες κατόπιν δικής μου συμβουλής και με δική μου ευθύνη. Ζούσατε την κατάσταση αυτών των ημερών στην Πάτρα. Κάθε μέρα είχαμε πορείες, κάθε μέρα είχαμε διαδηλώσεις και γενικότερα είχαμε μια έκρυθμη κατάσταση. Φοβήθηκα λοιπόν, ότι εάν βρεθεί – δεν λέω ένα οργανωμένο- ένα ανεύθυνο στοιχείο και δημιουργήσει κάτι, τι θα γινόταν τότε; Θα γινόμασταν ζούγκλα στην Πάτρα;

Δεν υπήρχε λοιπόν θέμα. Ούτε είχαν κρυφτεί, ούτε είχαν εξαφανιστεί, ούτε είχαν φυγοδικήσει. Με απόλυτη δική μου πρωτοβουλία τους είπα: Μείνετε και οι δυο σε ένα σπίτι δικό σας και όταν δούμε ότι τα πνεύματα ηρεμούν -γιατί όλη η διαδικαστική πράξη, προανακριτική, ανακριτική πρέπει να γίνει σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και ψυχραιμίας- εγώ θα σας φέρω με το χέρι μου στον κύριο εισαγγελέα. Όπως και έγινε χθες το βραδάκι. Στις 17:00 ειδοποίησα τον αστυνομικό διευθυντή. Στις 19:30 ακριβώς τους παρουσιάζω. Πράγματι τα πνεύματα ηρεμούν. Δεν υπήρχαν χθες οι γνωστές διαδηλώσεις. Το δικαστικό μέγαρο (σ.σ. τις προηγούμενες μέρες) ήταν περικυκλωμένο από 2-3.000 ανθρώπους.

Ποιους να παρουσιάσω και ποιους να φέρω στον κύριο εισαγγελέα; Όχι μόνο έχοντας ευθύνη για τη ζωή των πελατών μου, σκεπτόμενος και γενικότερα σαν κοινωνικός άνθρωπος, σαν επιστήμων, σαν Πατρινός ότι αν συμβεί κάτι, καταλαβαίνατε ότι θα είχαμε αντίποινα από την άλλη πλευρά. Θα καταλήγαμε να κάνουμε την Πάτρα ζούγκλα ή τουλάχιστον Βηρυτό. Έτσι σκέφτηκα και γι αυτόν τον λόγο δεν τους έφερα αυτές τις μέρες».

Εκ των συνηγόρων του Γιάννη Καλαμπόκα και ο Μιχάλης Αρβανίτης, μετέπειτα βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Ο χρυσαυγίτης βουλευτής μάλιστα, προχώρησε και στη συγγραφή βιβλίου για την υπόθεση με τον τίτλο: «Ποιος σκότωσε τον Νίκο Τεμπονέρα;» ,στο οποίο και αναφέρει: «Η περίπτωσις του Ιωάννου Καλαμπόκα είναι μια κλασσική περίπτωσις σκηνοθετημένου «ενόχου». Είναι ο αγωνιστής της πρώτης γραμμής, που ενοχλεί αφάνταστα το «προοδευτικό» και «σοσιαλκομμουνιστικό» κατεστημένο. Πρώτον, διότι δεν τους φοβάται και λέγει ελεύθερα τας ιδέας του και δεύτερον, διότι είναι λαϊκό παιδί. Παλληκάρι απλό και «άνθρωπος του λαού. Αυτό δεν του το συγχωρούν, διότι έχουν την ψευδαίσθηση, ότι μόνο αυτοί είναι «νόμιμοι εκπρόσωποι» του λαού. Αυτοί μάλιστα που όπου εκυριάρχησαν, επότισαν την γην με το αίμα του λαού και πριν και μετά την επικράτησιν…».

Ο Αλέκος Μαραγκός

Ο Αλέκος Μαραγκός ήταν ένα από τα τρία στελέχη της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα, που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία Τεμπονέρα, όμως απαλλάχθηκε με βούλευμα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Γιάννης Καλαμπόκας, προσπάθησε να του χρεώσει τη δολοφονία Τεμπονέρα, στο Εφετείο.

«Στο εφετείο ο Καλαμπόκας είπε πως εγώ σκότωσα τον Τεμπονέρα. Είχαν βρει και ψευδομάρτυρα, που ευτυχώς δεν ήρθε να καταθέσει και οι υπόλοιποι μάρτυρες είπαν την αλήθεια» είπε ο Μαραγκός, μιλώντας το 2009, στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος».

Στην ίδια εκπομπή, ο Αλέκος Μαραγκός ισχυρίστηκε πως τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, είχαν πάρει «εντολές» κρατικών αξιωματούχων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκειμένου να «σπάσουν» τις καταλήψεις στην Πάτρα.

Τι απέγινε ο Καλαμπόκας

Η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου, άρχισε στις 22 Ιουνίου του 1992 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1993. Πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Η δίκη του σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 1993 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1994. Αυτή τη φορά, οι δικαστές του ανανγώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και 3 μηνών. Το 1996 άσκησε αναίρεση ώστε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του «βρασμού ψυχικής ορμής», όμως το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας δεν του το αναγνώρισε και η ποινή παρέμεινε ίδια.

Αφέθηκε ελεύθερος τον Φεβρουάριο του 1998 (λίγο καιρό πριν ξεσπάσουν νέες κινητοποιήσεις για την Παιδεία), έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Σύμφωνα με την πατραϊκή ιστοσελίδα thebest.gr, ο Καλαμπόκας είναι σήμερα κάτοικος Βόλου, παντρεμένος με δημοσιογράφο και πατέρας δύο παιδιών. Αφού εξέτισε την ποινή του, άνοιξε επιχείρηση διαχείρισης κοινοχρήστων και εξυπηρέτησης πολυκατοικιών και προσπάθησε να χτίσει τη ζωή του από την αρχή.

Μετά από λίγα χρόνια, έκλεισε την επιχείρηση καθώς έπιασε δουλειά στην Εθνική Τράπεζα, εργάστηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια σε υποκατάστημα του Βόλου. Όπως αποκάλυψε ο γιος του δολοφονημένου Νικου Τεμπονέρα, ο Καλαμπόκας σήμερα εργάζεται ως προϊστάμενος της Εθνικής τράπεζας σε παράρτημα του Βόλου.

Το όνομά του επανήλθε στην επικαιρότητα το 2008 όταν ο τότε βουλευτής Αχαϊας της Ν.Δ Νίκος Παπαδημάτος είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης πίτας σε εκδήλωση της παράταξης του στην Πάτρα στον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαϊας Γιάννη Καλαμπόκα λέγοντας: «η παράταξη, δεν πρέπει να ξεχνά τους αγωνιστές της όπως τον αγωνιστή Γιάννη Καλαμπόκα».

Η τελευταία φορά που ο Γιάννης Καλαμπόκας, απασχόλησε τα ΜΜΕ ήταν το Μάιο του 2012, όταν δέχθηκε επίθεση σε κεντρικό τσιπουράδικο του Βόλου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος την ώρα που έτρωγε μαζί με την παρέα του. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους βρισκόταν με μαύρο μπλουζάκι και ο Γιάννης Καλαμπόκας.

Όταν είδε ότι κάποιος από τους αντεξουσιαστές που επιτέθηκαν τραβάει βίντεο, αμέσως φόρεσε τα μαύρα γυαλιά του με μια μηχανική κίνηση, προφανώς για να μην αναγνωριστεί.

Πηγή: reader.gr