Έτος «αξιολόγησης» το 2018 για τους εφοριακούς

Gazzetta team
Έτος «αξιολόγησης» το 2018 για τους εφοριακούς
Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν το 2018 στο σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της φορολογικής διοίκησης, καθώς θα εφαρμοστούν μέθοδοι αξιολόγησης με στόχο να επιβραβεύονται όσοι επιτυγχάνουν τους στόχους και να απομακρύνονται όσοι κρίνονται ανεπαρκείς.

Οι βασικές αυτές αλλαγές σχετίζονται κυρίως με την αξιολόγηση του προσωπικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το βαθμολόγιο και το νέο σύστημα αποδοχών των στελεχών της Αρχής.

Η διαδικασία αξιολόγησης καταλληλότητας όλων των εργαζομένων έχει ήδη ξεκινήσει και με τον έλεγχο που διενεργείται εξετάζεται αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την άσκηση των καθηκόντων κάθε θέσης εργασίας.

Η αξιολόγηση ξεκίνησε από τους Γενικούς Διευθυντές και τους Προϊστάμενους εφοριών και τελωνείων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα περάσουν από το μικροσκόπιο τους υπαλλήλους της Αρχής, προκειμένου να διαπιστώνεται κατά περίπτωση το εάν πληρούν τα κριτήρια των θέσεων. Θέμα απόλυσης δεν τίθεται, ωστόσο όσοι υπάλληλοι κριθεί πως δεν θα ανταπεξέρχονται θα μεταταχθούν σε άλλη υπηρεσία.

Πρέπει να τονιστεί πως όλες οι θέσεις εργασίας στην ΑΑΔΕ έχουν πλέον ξεκάθαρο περίγραμμα. Το περίγραμμα θέσης ευθύνης περιγράφει μεταξύ άλλων τον σκοπό, τα κύρια καθήκοντα, τις συνθήκες και τις ικανότητες που απαιτούνται για τον συγκεκριμένο ρόλο. Κάθε θέση συνοδεύεται από πλαίσιο ικανοτήτων, δηλαδή το ελάχιστο επίπεδο επάρκειας ικανοτήτων που θα πρέπει να έχει ο κάτοχος της θέσης, προκειμένου να εκτελέσει τα καθήκοντά του.

Το πλαίσιο ικανοτήτων της ΑΑΔΕ αποτελείται από τις επαγγελματικές ικανότητες, οι οποίες αναφέρονται στα επαγγελματικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει (π.χ. επίλυση προβλημάτων, λήψη αποφάσεων, επικοινωνία), τις επιχειρησιακές ικανότητες, που αφορούν κατά κύριο λόγο στις τεχνικές γνώσεις και στην εμπειρία που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας (π.χ. γνώση ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος) και τις διοικητικές ικανότητες.

Η ποιοτική αξιολόγηση αποτυπώνει τον βαθμό επάρκειας του κάθε στελέχους της ΑΑΔΕ σε σχέση με το πλαίσιο ικανοτήτων που αντιστοιχεί στη θέση εργασίας του. Οι στόχοι τίθενται μεταξύ προϊσταμένου και υπαλλήλου στην αρχή του έτους. Κατά τη διάρκεια του έτους, γίνεται τακτική παρακολούθηση της προόδου, ώστε στο τέλος του έτους να καταγράφονται οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της απόδοσης, αν και όπου χρειάζεται. Για πρώτη μάλιστα φορά δίνεται η ευκαιρία να αναζητηθεί κάποια διαφορετική εκπαίδευση που ίσως χρειάζεται ένας υπάλληλος.

Σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει και στο σύστημα αποδοχών της φορολογική διοίκησης. Αυτό πλέον υπηρετεί την αρχή της ανταμοιβής με βάση τα προσόντα, την εμπειρία, τα καθήκοντα και τις ευθύνες, τις συνθήκες εργασίας, καθώς και την αποτελεσματικότητα του κάθε στελέχους της ΑΑΔΕ. Εκτός από τη βαθμίδα εκπαίδευσης και την αρχαιότητα, λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση των αποδοχών οι συνθήκες εργασίας, τα καθήκοντα και οι ευθύνες του κάθε στελέχους της ΑΑΔΕ. Στη βάση αυτή δίδοντα μισθολογικά κίνητρα θητείας σε συνοριακές και απομακρυσμένες περιοχές, ενώ έχει θεσμοθετηθεί μπόνους με βάση την αποτελεσματικότητα και τη βαρύτητα του έργου των υπαλλήλων.

Πηγή: insider.gr