Επιστρέφουν στις 10 Ιανουαρίου οι πλειστηριασμοί

Gazzetta team
Επιστρέφουν στις 10 Ιανουαρίου οι πλειστηριασμοί
Χωρίς πλειστηριασμούς θα κυλίσει η σημερινή ημέρα, καθώς συνεχίζεται έως τις 3 Ιανουαρίου η αποχή των συμβολαιογράφων.

Εξαίρεση αποτελεί ένας πλειστηριασμός που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στο Ειρηνοδικείο Πειραιά και αφορά σε κατασχεμένο πλοίο.

Εν μέσω εορτών, και έως τις 10 Ιανουαρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός. Την πρώτη Τετάρτη μετά την εορταστική περίοδο, στις 10 Ιανουαρίου, έχουν προγραμματιστεί 20 πλειστηριασμοί από την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και τη Eurobank.

Παρά την επίμαχη τροπολογία, με την πρόβλεψη της αυτόφωρης διαδικασίας για τους παραβάτες, που πέρασε από τη Βουλή προκειμένου να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των πλειστηριασμών, οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν την αποχή τους. Κατά πληροφορίες, πάντως, η Λαϊκή Ενότητα και άλλες δυνάμεις οργανώνουν και σήμερα κινητοποιήσεις στα ειρηνοδικεία.

«Το Κίνημα κατά των Πλειστηριασμών θα ακυρώσει στην πράξη και τους «χουντικής έμπνευσης» νόμους, που έχουν στόχο την καταστολή, τον εκφοβισμό ακόμα και την τιμωρία με πολύμηνη φυλάκιση των αγωνιστών ενάντια στους πλειστηριασμούς και την υφαρπαγή των λαϊκών περιουσιών», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Εναλλακτικούς δρόμους αναζητούν οι τράπεζες

Προκειμένου να επιταχύνουν τη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεών τους, με στόχο τη μείωση των NPLs στον ισολογισμό τους, οι τράπεζες προσανατολίζονται και σε άλλες λύσεις πέραν των πλειστηριασμών -μετά μάλιστα και την άτυπη απόφαση της κυβέρνησης να εξαλείψει σταδιακά τους φυσικούς πλειστηριασμούς.

Από τη μία πλευρά, αναμένεται τη νέα χρονιά να «πάρουν μπρος» οι πωλήσεις κόκκινων δανείων στις εταιρείες είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σαφές μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση στέλνει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική, όπου σημειώνεται ότι «πρέπει να σημειωθεί ότι ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για τα δύο επόμενα έτη αυξάνεται σημαντικά, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών των τραπεζών και αξιοποίησης του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων για εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους».

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες εξετάζουν ένα μοντέλο οικειοθελούς ανταλλαγής των ακινήτων των οφειλετών, με άλλα, μικρότερης αξίας ή ακόμη και παράδοση των κλειδιών στις τράπεζες προκειμένου τα ακίνητα να ρευστοποιηθούν σε προνομιακή τιμή.

Στόχος είναι να αποφευχθούν εικόνες σαν εκείνες που συγκλόνισαν την Ισπανία το 2013 όταν οικογένειες ξεσπιτώνονταν σε καθεστώς πλήρους αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους, αφού μετά τους πλειστηριασμούς έρχεται η ώρα της έξωσης.

Πηγή: insider.gr