Μειώνονται 25% οι μισθοί των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Gazzetta team
Μειώνονται 25% οι μισθοί των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
Σαν γιατροί τρίτης κατηγορίας φαίνεται ότι αμείβονται οι γιατροί στη χώρα μας, ενώ οι συνθήκες θα χειροτερέψουν στον ΕΟΠΥΥ με τις νέες συμβάσεις.

Η διαφορά άλλωστε στις αποδοχές τους είναι τεράστια με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό.
Ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ οι αποδοχές τους θα κατακρημνιστούν, οι διαφορές στην τσέπη τους θα είναι ακόμη πιο μεγάλες.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) που κατακεραυνώνει τον ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις που προτείνει, οι αμοιβές εργασίας του ιατρικού δυναμικού σε διεθνές επίπεδο κυμαίνονται από 5.000 – 15.000 ευρώ μηνιαίως.

Αντίθετα, στη χώρα μας οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ θα καθηλώσουν περαιτέρω τις αποδοχές των γιατρών αφού προβλέπουν μείωση κατά 25% των αμοιβών αλλά ταυτόχρονα αύξηση κατά 60%-100% των επισκέψεων ( για τον ειδικό ή οικογενειακό ιατρό, αντίστοιχα ), όπως σημειώνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Πώς θα αμείβονται

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν σθεναρά στην υποβάθμιση του επαγγέλματός τους και καλούν όλα τα συνδικαλιστικά όργανα να μην υπογράψουν τις νέες συμβάσεις.
Τονίζει χαρακτηριστικά η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ «καλούμε τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους να αντισταθούν στην υποβάθμιση και απαξίωση του ιατρικού έργου και να αρνηθούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αυτούς τους απαράδεκτους όρους. Περιμένουμε να στηρίξουν με σθένος τους Έλληνες ιατρούς».

Πάντως οι γιατροί εκτιμούν ότι με τις νέες συνθήκες θα οδηγηθούν σε έξοδο από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και από τη χώρα περισσότεροι γιατροί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ η οποία αναφέρει ότι «με αυτόν τον τρόπο παρέχονται ισχυρά κίνητρα ενίσχυσης της ήδη υπάρχουσας μαζικής ιατρικής μετανάστευσης».

Πηγή: insider.gr