Κάθειρξη 1.489 χρόνων σε 54χρονο για διακίνηση αλλοδαπών

Gazzetta team
Κάθειρξη 1.489 χρόνων σε 54χρονο για διακίνηση αλλοδαπών
Ο 54χρονος ήταν αρχηγός κυκλώματος που διακίνησε εκατοντάδες αλλοδαπούς από τον Έβρο.

Σε συνολική ποινή κάθειρξης 1.489 χρόνων (με εκτιτέα τα 25) καταδικάστηκε 54χρονος Έλληνας, που κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος ως αρχηγός κυκλώματος, το οποίο διακίνησε εκατοντάδες αλλοδαπούς από τον Έβρο προς το εσωτερικό της χώρας.

Για την ίδια υπόθεση, το δικαστήριο έκρινε ένοχους άλλους 22 κατηγορούμενους, στους οποίους επέβαλε -κατά συγχώνευση- πολυετείς ποινές κάθειρξης, οι περισσότερες εκ των οποίων κυμαίνονται από 200 έως 300 έτη. Όλοι οι καταδικασθέντες οδηγήθηκαν μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου στις φυλακές.

Στο κατηγορητήριο περιγράφονται 46 περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών, κατά την περίοδο 2015-16. Επρόκειτο στην πλειονότητά τους για πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, οι οποίοι πλήρωναν αδρά τους διακινητές για να τους μεταφέρουν από περιοχές του ποταμού Έβρου, τον οποίο διέσχιζαν πρώτα με βάρκες, προς τη Θεσσαλονίκη. Για την μεταφορά τους χρησιμοποιούνταν φορτηγά αυτοκίνητα που διέθεταν ειδικές κρύπτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη, οι πρόσφυγες περνούσαν κάποια 24ωρα σε ποιμνιοστάσια στα πέριξ της πόλης, ενώ στη συνέχεια οι διακινητές τούς επιβίβαζαν σε ταξί με τα οποία οδηγούνταν στην αρμόδια αστυνομική Υπηρεσία για να καταγραφούν. Μετά τη διαδικασία αυτή, μεταφέρονταν με τα ίδια ταξί προς την Ειδομένη, απ' όπου οι διακινούμενοι αναζητούσαν τρόπο να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη, που ήταν ο τελικός τους προορισμός.

Σε δίκη παραπέμφθηκαν και οδηγοί ταξί, από τους όποιους μόνο ένας καταδικάστηκε, καθώς κρίθηκε ότι διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση.