Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ για προστασία από τους διαρρήκτες

Gazzetta team
Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ για προστασία από τους διαρρήκτες
Η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου, δίνει συμβουλές προκειμένου να προστατευτούμε από κλέφτες, διαρρήκτες ληστές και απατεώνες, οι οποίοι ευνοούνται κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων.

Οι γιορτές είναι προ των πυλών ενώ οι βόλτες και οι έξοδοι στην αγορά και σε χώρους που επικρατεί συνωστισμός αυξάνουν. Ταξίδια, εκδρομές είναι μέσα στο πρόγραμμα για πολλούς από εμάς, το ίδιο και η ...απουσία μας από το σπίτι. Η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου, δίνει συμβουλές προκειμένου να προστατευτούμε από κλέφτες, διαρρήκτες ληστές και απατεώνες, οι οποίοι ευνοούνται κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων. Όπως σχολίασε μάλιστα η κ. Ροτζιώκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», αυτοί οι κανόνες προστασίας φαίνονται τετριμμένοι ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι αποδεικνύονται σωτήριοι.

« Πρώτα από όλα πρέπει να προσέχουμε όταν φεύγουμε από το σπίτι. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα παράθυρα και οι πόρτες του σπιτιού είναι καλά ασφαλισμένα. Αυτό ακούγεται τετριμμένο, ωστόσο, έχει αποδειχτεί ότι τις περισσότερες φορές οι δράστες ευνοούνται από ανασφάλιστα παράθυρα ή πόρτες.

Προσοχή στους τρόπους που «μαρτυρούν» την απουσία μας

-Σε περίπτωση που λείψουμε από το σπίτι καλό είναι να ενημερώσουμε μόνο κάποια συγγενικά ή φιλικά μας πρόσωπα που εμπιστευόμαστε και όχι τρίτους. Επίσης ας λάβουμε υπόψη μας ότι τα social media έχουν πολλά θετικά αλλά και κάποια αρνητικά σημεία και καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση τους. Η γνωστοποίηση της παρουσίας ή της επικείμενης παρουσία μας κάπου, ουσιαστικά ευνοεί τους επίδοξους διαρρήκτες.

-Αν μένουμε σε μονοκατοικία, να μην αφήνουμε στο γραμματοκιβώτιο, χαρτιά και γράμματα που μαρτυρούν την απουσία μας. Να μην αφήνουμε έξω από το σπίτι αντικείμενα που βοηθούν στην αναρρίχηση δραστών. Καλό είναι να βάλουμε ένα σύστημα συναγερμού ή ίσως έναν χρονοδιακόπτη φωτισμού» τονίζει η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Να μην είναι εκτεθειμένα προσωπικά αντικείμενα σε χώρους με συνωστισμό

«- Πολλοί βγαίνουν για ψώνια στην αγορά, πρέπει το πορτοφόλι και το κινητό να είναι σε σημείο σίγουρο και ασφαλές. Προσοχή ειδικά στο τρόπο που κρατούν οι γυναίκες τις τσάντες τους

Αν ταξιδεύουμε να μην αφήνουμε ποτέ εκτεθειμένα σε εμφανή σημεία πιστωτικές κάρτες, τσάντα, πορτοφόλι, κλειδιά. Χρειάζεται προσοχή καλό είναι να μην αφήνουμε ασυνόδευτες τις αποσκευές μας όπως επίσης να μην έχουμε πάνω μας μεγάλα χρηματικά ποσά».

Προσοχή κατά τη διάρκεια αναλήψεων

«Πολύ προσεκτικοί πρέπει να είμαστε κατά τη διάρκεια ανάληψης χρημάτων από τα ΑΤΜ. Να είμαστε πολύ παρατηρητικοί».

Ενημερώνουμε ηλικιωμένους για τις μεθόδους απατεώνων προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα

«Επειδή παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε απάτες εις βάρος ηλικιωμένων, πρέπει να ενημερώνουμε ή να υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους μας, μεγάλης ηλικίας, ειδικά τέτοιες μέρες που ενδεχομένως λείπουμε, ότι υπάρχουν επιτίδειοι που τους προσεγγίζουν με την πρόφαση κάποιου ατυχήματος ή μεγάλης ανάγκης. Ας γνωρίζουν τις μεθόδους που συνήθως χρησιμοποιούν οι απατεώνες και να τους επισημάνουμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπιστεύονται αγνώστους», κατέληξε η κ. Ροτζίώκου.