«Όχι στη συγχώνευση των ιατρικών εργαστηρίων!»

Gazzetta team
«Όχι στη συγχώνευση των ιατρικών εργαστηρίων!»
Οι φοιτητές του τμήματος ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας υπέγραψαν το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρόμενοι για τις εξελίξεις στο χώρο τους:

Αναλυτικά:

«Την τελευταία εβδομάδα, παρά τις προσωπικές εγγυήσεις του Υπουργού Παιδείας ότι το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας εισέρχεται δυναμικά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αυτόνομο και όχι συγχωνευμένο, με μεγάλη δυσαρέσκεια πληροφορούμαστε ότι ο ίδιος αναιρεί όσα είπε και προχωρά στη συγχώνευση του με άλλα 4 τμήματα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας.

Κατόπιν τούτου, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γιατί:
Μια θετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κινδυνεύει-απειλεί να συνδέσει το όνομα της με την διάλυση του επιστημονικού κλάδου των Ιατρικών Εργαστηρίων, που καθιερώθηκε στην αγορά εργασίας και της οικονομίας στη χώρα μας αλλά και στην συνείδηση της ελληνικής κοινής γνώμης.
Η πρόταση του Υπουργού για τα τμήματα της ΣΕΥΠ (Ιατρικά Εργαστήρια, Ακτινολογία-Ακτινοθεραπεία, Οπτική-Οπτομετρία, Οδοντική Τεχνολογία, Αισθητική), όλα μαζί κάτω από μια ‘ομπρέλα’, όπως την χαρακτήρισε, με την ονομασία Βιοϊατρικές Επιστήμες περιλαμβάνει ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών διετίας και εν συνεχεία κατευθύνσεις. Πρόκειται για μία πρόταση δημιουργίας ενός χαοτικού υπερτμήματος, χωρίς κανένα ακριβές αντικείμενο με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων από την ουτοπική συγχώνευση στο βωμό της συρρίκνωσης της παιδείας.

Το πρόγραμμα αυτό ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί γιατί:
1) το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων ουδεμία ακαδημαϊκή συνάφεια έχει με τα άλλα τμήματα
2) ΔΕΝ επαρκεί ο χρόνος για τη θεωρητική και πρακτική μας κατάρτιση, αφού το ενάμιση ακαδημαϊκό έτος που θα αντιστοιχεί σε κοινά μαθήματα για όλους, συρρικνώνει το χρόνο που αντιστοιχεί στη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, χωρίς να καλύπτει επαρκώς το γνωστικό μας επίπεδο. Αυτό πρακτικά σημαίνει υποβάθμιση, μετέωρα και αόριστα εργασιακά δικαιώματα, ασάφεια στην εκπαίδευση άρα και στο πτυχίο. Με τη σειρά του αυτό θα επιφέρει αμφισβήτηση του επαγγέλματος και ως άμεση απόρροια υποβάθμιση της υγείας, αφού οι απόφοιτοι του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων αποτελούν περίπου το 70% των εργαζομένων που απασχολούνται στους χώρους των εργαστηρίων της υγείας (Γενικά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιατρικά Κέντρα, Ιδιωτικά Μικροβιολογικά Εργαστήρια, κ.α). Εκτελούν από την αιμοληψία και την παροχή συμβουλών για την προετοιμασία για εξέταση των ασθενών, έως την παρασκευή των αντιδραστηρίων και υλικών, τη ρύθμιση και προετοιμασία των μηχανημάτων, την εκτέλεση εξετάσεων και την επιβεβαίωση της σωστής εκτέλεσης του εργαστηριακού μέρους, την επιλογή των κατάλληλων μεθόδων προσδιορισμού και την εκτίμηση των τυχών παρεμβάσεων στη δοκιμασία από λήψη φαρμάκων, κλπ έως την επίβλεψη άλλων κατώτερης εκπαίδευσης εργαζομένων του χώρου.
3) το τμήμα μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει ένα αυτοδύναμο τμήμα στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240.

Τα Ιατρικά Εργαστήρια της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας είναι ένα διαμάντι στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα βαθμολογικά δεδομένα που προέκυψαν από τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων είναι το 3ο υψηλόβαθμο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας, καταλαμβάνοντας την 67η θέση ανάμεσα στα 468 τμήματα ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της Επικράτειας, σχετικά με τις προτιμήσεις των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο.

Ποια οικονομία θα γίνει στο Υπουργείο Παιδείας αν συμπαγή τετραετή προγράμματα σπουδών αντικατασταθούν από πολυάριθμα διετή προγράμματα; Ποιο θα είναι το όφελος στην εθνική οικονομία όταν οι ιδιωτικοί φορείς υγείας θα αναζητούν στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη επαγγελματίες υγείας με bachelor, κάτι που ήδη γίνεται για ακτινολόγους και οπτομέτρες; Μήπως επίσης θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν ότι η ευελιξία που δίνει σε εμάς και τους εργοδότες μας η δυνατότητά να εργαστούμε σε πολλά και διαφορετικά τμήματα επιτελώντας πολλές διαφορετικές εργασίες και η δυνατότητα συνεργασίας με όλους τους λοιπούς επιστήμονες του χώρου των βιοϊατρικών επιστημών ενδεχομένως σχετίζεται με την διατήρηση αυξημένης απορροφητικότητας (75%) ακόμα και σε περίοδο οικονομικής κρίσης;

Αγωνιώντας για το μέλλον και τις σπουδές μας, αφού δια της διαδικασίας των πανελληνίων εξετάσεων και της διαδικασίας των κατατακτηρίων εξετάσεων φοιτούμε συνειδητά σε στο τμήμα αυτό, εμμένουμε στην αρχική μας αυτονόητη διεκδίκηση:
1)Απαιτούμε ο τίτλος πτυχίου να είναι Επιστήμονες Ιατρικών Εργαστηρίων και να μην αποκαλούμαστε Τεχνολόγοι
2)Σας καλούμε όπως προστατεύσετε το τμήμα μας που αναπτύσσεται ραγδαία ως αυτόνομο τμήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο κλάδος μας, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του ΕΣΥ, δεν ισοπεδώνεται!»