Εκκρεμούν 60.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Gazzetta team
Εκκρεμούν 60.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα
Αγωνία για περίπου 60.000 πολίτες που περιμένουν να δουν αν θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση, καθώς για πολλούς από αυτούς εκκρεμεί η συναίνεση από φιλοξενούμενους, η οριστικοποίηση της αίτησης και η σύνδεση ΑΦΜ με τον ΑΜΚΑ.

Ήδη οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (με πιθανότητα έγκρισης) έφταναν χθες το μεσημέρι τις 53.716, ενώ δεν αποκλείεται να αυξήθηκε ο αριθμός τους έως το βράδυ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα έκλεισε χθες τα μεσάνυχτα, εν μέσω σεναρίων ότι θα ξανανοίξει την προσεχή Δευτέρα για όσους πολίτες αντιμετώπισαν προβλήματα με την αίτησή τους και πρέπει να τα διορθώσουν. Για όλους αυτούς, θα υπάρξει και νέα πληρωμή μερίσματος, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Πάντως την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το ποσό που τους αναλογεί πάνω από 1.300.000 δικαιούχοι (περίπου 3.000.000 ωφελούμενοι).

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), ποσοστό 49,87% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έχει εγκριθεί (1.222.657) στο παρά… ένα της εκπνοής της λήξης της προθεσμίας.

Οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 293.442, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις σε 555.051, ενώ οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) υπολογίζονται σε 599.475.

Τα τελευταία σενάρια κάνουν λόγο για επανενεργοποίηση της πλατφόρμας την Δευτέρα 18 του μήνα, για όσους πολίτες δεν πρόλαβαν έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης να λύσουν προβλήματα με το ΑΜΚΑ τους, με τη συναίνεση από φιλοξενούμενους, με τα ΑΦΜ θανόντων κλπ.

Ανοικτή αναμένεται να μείνει η πλατφόρμα και για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου, για ΑμΕΑ, αλλά και για όσους έχουν αδυναμία να αποδείξουν ότι έχουν ένσημα τουλάχιστον ενός μήνα.

Η ΗΔΙΚΑ δεν διευκρίνισε αν εκτός από αυτές τις ειδικές περιπτώσεις θα δοθεί η δυνατότητα νέας υποβολής αίτησης για τους «φιλοξενούμενους», ή για όσους έχουν λάθη (εκούσια η εκ παραδρομής) στις φορολογικές τους δηλώσεις, που «μπλοκάρουν» τη δυνατότητα καταβολής μερίσματος.

Το μέσο ύψος του μερίσματος διαμορφώνεται σε 569 ευρώ και οι ωφελούμενοι συνολικά ξεπερνούν τα 3.000.000 άτομα, αγγίζοντας τον στόχο των 3.400.000 πολιτών που είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Πάντως από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ προκύπτει ότι σε περισσότερες από 5.400 περιπτώσεις εμφανίζονται ίδια IBAN σε τουλάχιστον δύο αιτήσεις, ενώ ακόμη 107 αιτήσεις έχουν το ίδιο IBAN. Επίσης 9 αιτήσεις εμφανίζουν ίδιο ΑΦΜ και διαφορετικό ΑΜΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στα ΚΕΠ και στα γραφεία ΑΜΚΑ μπορεί να διορθωθούν προβλήματα όπως ηα φαίρεση του ΑΦΜ από διπλοεγγραφές ΑΜΚΑ ή άλλα άτομα που τυχόν είχαν στο ΑΜΚΑ τους το ΑΦΜ του ενδιαφερομένου (συνήθως σε ζευγάρια όπου και στα δύο ΑΜΚΑ έχει δηλωθεί το ίδιο ΑΦΜ), ή η ενημέρωση ΑΜΚΑ θανόντος με το ΑΦΜ του.

Εξάλλου στις 22 Δεκεμβρίου θα δοθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στους δικαιούχους, οι αιτήσεις των οποίων εγκρίθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου.

Πηγή: insider.gr