Αρχίζει η ανέλκυση του ναυαγίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» από τον Σαρωνικό

Gazzetta team
Αρχίζει η ανέλκυση του ναυαγίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» από τον Σαρωνικό
Στην περιοχή του ναυαγίου όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες, εργάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 50 άτομα, δύτες ρυμουλκά και σκάφη αντιρρύπανσης.

Ξεκινά η επιχείρηση ανέλκυσης του Αγία Ζώνη ΙΙ, μετά την εγκατάσταση πλωτού γερανού του ομίλου «Σπανόπουλου» με δυνατότητα έλξης 1.300 τόνων, στο σημείο που βρίσκεται βυθισμένο το δεξαμενόπλοιο.

Το δεξαμενόπλοιο κατασκευής του 1972, με χωρητικότητα 3.205 τόνων, βυθίστηκε στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Στο πλοίο επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 11.

Το σημείο όπου έχει στηθεί πλωτός γερανός επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι με πλωτό σκάφος του λμενικού, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος Σταμάτιος Ράπτης.

Ο τομέας συντονισμού επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, (Spanopoulos Salvage) κατέχει διακεκριμένη θέση στον κλάδο διάσωσης, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ναυάγιο από την δεύτερη ημέρα της βύθισής του σφραγίστηκε και απαντλήθηκαν στη συνέχεια τα καύσιμα που είχε στο εσωτερικό του περίπου 2.535 μίγματα πετρελαιοειδών.

Ο όμιλος Σπανόπουλου με επιστολή προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, είχε αναφέρει εδώ και καιρό ότι η εταιρεία αρχίζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, για την απάλειψη κάθε δυσμενούς συνέπειας από την ύπαρξη του ναυαγίου και του οποιοδήποτε κινδύνου που θα μπορούσε να προσβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό το θαλάσσιο περιβάλλον».

Πηγή: reader.gr