15χρονη μαθήτρια από την Φλώρινα «μάγεψε» στη 16η διεθνή έκθεση ζωγραφικής στη Φινλανδία

Gazzetta team
15χρονη μαθήτρια από την Φλώρινα «μάγεψε» στη 16η διεθνή έκθεση ζωγραφικής στη Φινλανδία
Τιμητικό δίπλωμα και έπαινο στη 16η διεθνή έκθεση ζωγραφικής «Together», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Καλών Τεχνών για παιδιά και νέους ανθρώπους στη Hyvinkää της Φινλανδίας (Art Centre for Children and Young People) απέσπασε η 15χρονη Ακυλίνα Πέτρου, μαθήτρια του Γυμνασίου της Βεύης Φλώρινας.


Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από 66 χώρες του κόσμου και το έργο της Ακυλίνας Πέτρου κατάφερε να αποσπάσει έπαινο και να διακριθεί ανάμεσα σε 6.800 έργα.

Ο διευθυντής του Γυμνασίου, Στέλιος Καρακατσάνης, ανέφερε: «Μια επιτροπή από καλλιτέχνες και εικαστικούς αξιολόγησε όλα τα υποψήφια έργα και στα σημαντικότερα από αυτά απένειμε τα σχετικά διπλώματα, γεγονός που καθιστά τη διεθνή βράβευση της μαθήτριάς μας ιδιαίτερα σημαντική».

Η Ακυλίνα Πέτρου μιλά για την καθηγήτριά της, φιλόλογο Αιμιλία Τσουκαλά, που την παρότρυνε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Σημειώνει πως της άρεσε «ο τίτλος του θέματος, "Toghether"» και διευκρινίζει: «Δηλαδή ότι όλοι μαζί μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κάτι, αλλά δεν μπορεί κάποιος μόνος του». Αναφέρεται και στη συμμετοχή της σε άλλο διαγωνισμό σκίτσου με τίτλο «Ο πλανήτης του άλλου πλανήτης όλων μας», όπου επίσης απέσπασε έπαινο.

Η 15χρονη Ακυλίνα είναι αυτοδίδακτη. Μόνη της έμαθε να χρησιμοποιεί τα μολύβια, τα πινέλα και τα χρώματα. Τα έργα της δείχνουν ότι έχει ιδιαίτερο εικαστικό ταλέντο και όπως η ίδια ομολογεί: «Οι καθηγητές μου απλά μου έδειξαν ορισμένες τεχνικές, πώς να μετρώ με το μολύβι και να φτιάχνω γωνίες στα έργα μου». Ζωγραφίζει στον ελεύθερο χρόνο της και της αρέσουν τα έργα των Πικάσο, Βίνσεντ Βαν Γκογκ και Μιχαήλ Άγγελου.

Το Γυμνάσιο της Βεύης έχει 67 μαθητές, εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονται από τα χωριά Κέλλη, Σιταριά, και Λόφους. Οι χειμώνες στην περιοχή είναι σκληροί. Η Ακυλίνα και οι συμμαθητές της κάθε πρωί και μεσημέρι θα πρέπει να διανύσουν μια απόσταση σχεδόν δύο χιλιομέτρων, από τη στάση του λεωφορείου, για να φθάσουν στο σχολείο και το μεσημέρι να επιστρέψουν από την ίδια διαδρομή καθότι τα σχολικά λεωφορεία λόγω μεγέθους δεν μπορούν να μπουν στους δρόμους του χωριού. Πολλές φορές η διαδρομή αυτή γίνεται υπό ακραίες καιρικές συνθήκες με βροχές, καταιγίδες αλλά και με ισχυρές χιονοπτώσεις η καθολικό παγετό.

Όπως αναφέρουν οι μαθητές, στη στάση όπου πρέπει να περιμένουν για το λεωφορείο της επιστροφής, δεν υπάρχει καμιά προφύλαξη, ούτε ένα στέγαστρο και αναγκάζονται να περιμένουν με τις ομπρέλες στη βροχή ή το χιόνι, τη διέλευση του λεωφορείου. Τα δύο παραπάνω προβλήματα είναι γνωστά τόσο στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ όσο και στον Δήμο Φλώρινας και όπως αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου υπάρχουν προτάσεις για τη λύση τους.