Το 30% των Ελλήνων πιστεύει πως έχει βρεθεί φάρμακο κατά του καρκίνου, αλλά μας το κρύβουν

Gazzetta team
Το 30% των Ελλήνων πιστεύει πως έχει βρεθεί φάρμακο κατά του καρκίνου, αλλά μας το κρύβουν
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την επίπεδη γη; Έρευνα της Athens Voice δείχνει πως υπάρχει ποσοστό που πιστεύει ότι μας ψεκάζουν, ενώ δεν λείπουν όσοι θεωρούν πως τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό.

Το 2017 είναι προσφιλές έτος των συνωμοσιολόγων, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι υπήρξαν μέσα στο έτος 4 πιθανές ημερομηνίες για το τέλος του Κόσμου.

Κι αν νομίζετε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν πάψει πια να ελκύουν, έρευνα της aboutpeople για το Athens Voice Radio 102,5, αποδεικνύει ότι οι Έλληνες θέλγονται από τις θεωρίες συνωμοσίας.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Νοεμβρίου και στην οποία συμμετείχαν 502 άτομα, των 32,4 των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί ότι μας ψεκάζουν, ποσοστό σχεδόν παρόμοιο με την έρευνα της ίδιας εταιρείας 2 χρόνια πριν.

Ακόμα, το 23,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να προκαλέσουν αυτισμό ενώ τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι το φάρμακο για τον καρκίνο έχει βρεθεί, αλλά κάποιοι μας το κρύβουν.

Το 15,5% απάντησε ότι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρχαν νεκροί και τέλος, το 2,5% πιστεύει ότι η θεωρία περί επίπεδης γης μπορεί να είναι αληθινή.

Ο ψυχίατρος Γιώργος Οικονόμου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στην Athens Voice, αναφέρει:

«Ας αναγνωρίσουμε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και γενικότερα κάποιες υπερεκτιμημένες ιδέες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σαν παγκόσμιο φαινόμενο. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να «πιστέψουν» για πολλούς λόγους. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο τραυματισμός που προκάλεσε η απώλεια κτήσεων, νοητικών ή ξεκάθαρα υλικών, είναι ένας παράγοντας που εξηγεί και το ότι σημαιοφόρος στην παγκόσμια αντί-ορθολογική παρέλαση είναι η πληγείσα παλαιά μεσαία τάξη. Έτσι όταν το συλλογικό ασυνείδητο κινητοποιεί τις πλέον ανώριμες άμυνες, ο χθεσινός σοβαρός διπλανός συζητητής θα μεταθέσει και θα προβάλει τυχόν ευθύνες του στον κάθε «ψεκασμό». Θα αντιμετωπίσει ως βδέλυγμα την επιστήμη και θα υποθέσει επαναδιαπραγμάτευση με το επέκεινα. Θα τον ικανοποιήσει η ψευτοένταξη σε εναλλακτικές ομάδες που δεν πρόκειται ποτέ να κριθούν με όρους αυτού του κόσμου. Η απάντηση αντιμετώπισης τέτοιων στάσεων σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι ακραία απορριπτική γιατί αυτό περιχαρακώνει τέτοιες ομάδες πίσω από νέα αναχώματα παραλογισμού. Με τη βοήθεια του κατάλληλου χρόνου, όλοι «οι άλλοι» έχουμε κοινοτικό καθήκον να βοηθήσουμε τον ορθό λόγο να ξανανικήσει ή έστω να μην χάσει».