Τραγωδία διαρκείας: 15 οι νεκροί στην Μάνδρα Αττικής από την πρωτοφανή καταστροφή στη Δυτική Αττική (vids)

Gazzetta team
Τραγωδία διαρκείας: 15 οι νεκροί στην Μάνδρα Αττικής από την πρωτοφανή καταστροφή στη Δυτική Αττική (vids)
Τραγωδία από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη Νέα Πέραμο Μεγάρων και την Μάνδρα Αττικής. Τουλάχιστον 15 -μέχρι στιγμής- άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 17 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Στους 15 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική, όπως ανέφεραν πηγές της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόκειται για δέκα άνδρες και πέντε γυναίκες.

Επίσης ανέφεραν ότι οι τραυματίες είναι 17, έντεκα άνδρες και έξι γυναίκες. Μία τραυματίας είναι διασωληνωμένη στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου παραμένουν οι εννιά εκ των τραυματιών. Στους υπόλοιπους δόθηκε εξιτήριο.

Ακόμη ένας νεκρός εντοπίστηκε πριν από περίπου 1 ώρα από τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής στη Μάνδρα Αττικής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών, μέχρι στιγμής, στους 14.

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30-35 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο στο 5ο-6ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

Όλες οι ειδήσεις για την καταστροφή εδώ

Επίσης, νεκροί ανασύρθηκαν ένας άνδρας που αναζητείτο από το πρωί και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, και μία γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, στη συμβολή Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα, στη Μάνδρα.

Δύο ακόμη θύματα της κακοκαιρίας είναι ένας κυνηγός, που αγνοείτο από το πρωί και ένας οδηγός φορτηγού. Ο κυνηγός βρέθηκε στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, σε εξωτερικό χώρο, και ο οδηγός στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

9 άντρες και 4 γυναίκες έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από την πρωτοφανή θεομηνία σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, ενώ 13 ακόμη νοσηκεύονται σε νοσοκομεία, με μία γυναίκα να βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς παραμένει διασωληνωμένη.

Μία γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα Αττικής, όπου εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος. Στην ίδια περιοχή, εντοπίστηκε νεκρός ένας ηλικιωμένος ο οποίος παγιδεύτηκε στο διαμέρισμα του.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ακόμα ένας άνδρας ηλικίας περίπου 65 ετών, βρέθηκε νεκρός σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου ενώ ακόμα ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών εντοπίστηκε νεκρός μεταξύ 2ου και 3ου χιλιομέτρου σε υπαίθριο χώρο στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών.

Πυροσβεστική: 86 απεγκλωβισμοί και περισσότερες από 600 κλήσεις


Η Πυροσβεστική έχει λάβει έως τώρα περισσότερες από 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και απεγκλωβισμούς 86 ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, από σπίτια και αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις από όλη την Αττική, καθώς και από όμορους νομούς. Συνολικά, επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές 190 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 55 οχήματα, ενώ έχουν σχηματιστεί 70 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις έρευνες σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα που έχουν παρασυρθεί, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν άτομα που έχουν εγκλωβιστεί. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών θα συνεχιστούν σε όλη την διάρκεια της νύχτας.

Όλες οι ειδήσεις για την καταστροφή εδώ

Νεκρός εντοπίστηκε ακόμα ένας άνδρας στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας ενώ ακόμα μία σωρός βρέθηκε στον Ασπρόπυργο στα ΕΛΠΕ.
Εισαγγελική παρέμβαση για την τραγωδία στη Δυτική Αττική: Στους εννέα οι νεκροί (pics & vid) - Media Gallery 6

Έξι από τις σορούς έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο τραυματίες

Επίσης δύο γυναίκες και ένας οδηγός βυτιοφόρου διακομίστηκαν, πριν από λίγο, στο Θριάσειο νοσοκομείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω των πλημμυρών. Ειδικότερα, οι δύο γυναίκες που διαμένουν στην οδό Κοροπούλη, στη Μάνδρα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με υποθερμία, ενώ ο οδηγός του βυτιοφόρου απεγκλωβίστηκε από το όχημα, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χλμ της Θηβών - Βιλίων και επίσης διακομίστηκε στο Θριάσειο.

Συνολικά οχτώ άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με το ένα να νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε κρίσιμη κατάσταση.

Εισαγγελική παρέμβαση

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στη Δυτική Αττική.

Στο πλαίσιο της έρευνας ο εισαγγελέας θα εξετάσει εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και αν χρειαστεί θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.
Εισαγγελική παρέμβαση για την τραγωδία στη Δυτική Αττική: Στους εννέα οι νεκροί (pics & vid) - Media Gallery 3

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στο κυβερνητικό επιτελείο, στη σκιά της τραγωδίας που έχει επιφέρει η κακοκαιρία στη Δυτική Αττική.

Υπό το πρίσμα αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Τόσκα, Δημήτρη Βίτσα, του γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών, Γιάννη Δέδε, του αρχηγού της Πυροσβεστικής και της Περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μάνδρα-Νέα Πέραμος-Μαγούλα

Παράλληλα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε η Μάνδρα, η Νέα Πέραμος και η Μαγούλα εξαιτίας των πρωτοφανών καταστροφών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια, οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και οδηγοί να εγκλωβιστούν στα αυτοκίνητα τους. Τα σχολεία της Νέας Περάμου και της Μάνδρας, θα παραμείνουν κλειστά με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Τα προβλήματα στην περιοχή είναι τεράστια, αφού στη Νέα Πέραμο στο Νεράκι, ο δρόμος μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι και παρέσυρε αυτοκίνητα. Σε πολλά σημεία το νερό έχει φθάσει σε ύψος το 1,5 μέτρο.

Οι Αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται προκειμένου να μην κινδυνέψουν και να διευκολύνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Οδηγός που βρέθηκε στην περιοχή, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως κατόρθωσε τελευταία στιγμή να βγει από το αυτοκίνητο του πριν το παρασύρει ο ορμητικός χείμαρρος. «Το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο. Είναι σαν κοίτη ποταμού», είπε ενώ περιγράφοντας το σκηνικό ανέφερε πως «έπεσε η μάντρα της Σχολής και τα νερά πάνε προς τη θάλασσα. Όμως τα οχήματα που παρασύρθηκαν μπλόκαραν το κενό κομμάτι της μάντρας και συσσωρεύτηκαν τα νερά».

Εργαζόμενος στο Καλημέρα Ελλάδα πρόλαβε να βγει από το αυτοκίνητό του, όταν αυτό παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Ο ίδιος σημείωσε πως «έχει ξεχειλίσει το ποτάμι», αναφέροντας πως στο σημείο της Παλαιάς Εθνικής Οδού που βρισκόταν περίπου στις επτά το πρωί εκείνος «έχουν παρασυρθεί δέκα αυτοκίνητα, περίπου».
Εισαγγελική παρέμβαση για την τραγωδία στη Δυτική Αττική: Στους εννέα οι νεκροί (pics & vid) - Media Gallery

Τρία κέντρα αποκατάστασης υγείας για τα θύματα της πλημμύρας

Τρία κέντρα αποκατάστασης υγείας, σε Ζούμπερι, Άγ. Ανδρέα και Ναυτική βάση Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα, έθεσε στη διάθεση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Τη παραχώρηση των Κέντρων στην περίπτωση που ενδεχομένως απαιτηθεί για την ανακούφιση των πληγέντων, ανακοίνωσε η κ. Δούρου, στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρη Βίτσα και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, ύστερα από σχετική επικοινωνία τους.

Δήμαρχος Μάνδρας: Ολοκληρωτική η καταστροφή

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στον Δήμο Μάνδρας, σύμφωνα με την δήμαρχο Ιωάννα Κριεκούκη.

Η κ. Κριεκούκη μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM ανέφερε ότι «κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, το νερό έχει φθάσει το ένα μέτρο μέσα στις κατοικίες, έχει κοπεί το ρεύμα και το νερό στην περιοχή, έχουν παρασυρθεί ακόμη και μεγάλα οχήματα όπως βυτιοφόρα».

«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη την Μάνδρα, που θρηνεί για τους χαμένους συμπολίτες της» δήλωσε η δήμαρχος, που είναι και η ίδια εγκλωβισμένη στην κατοικία της. Μάλιστα νωρίτερα γείτονες έσωσαν την ίδια της τη μητέρα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και θα συνοδεύονται από κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Στη Μάνδρα Νίκος Τόσκας-Πάνος Σκουρλέτης με εντολή Τσίπρα

Στη Μάνδρα και στις γύρω περιοχές της Δυτική Αττικής που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες βρίσκονται ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Βασίλη Καπέλιο.

Παυλόπουλος: Οδύνη για τα θύματα

Την οδύνη του για θύματα της θεομηνίας, που έπληξε την Δυτική Αττική και την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Παυλόπουλος, από τις πρωινές ώρες, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης από την περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου.

Καθηγητής Γεωλογίας: «Η καταστροφή ήταν προδιαγεγραμμένη εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης»

«Η φύση είχε προειδοποιήσει για τη σημερινή τραγωδία από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τα Μέγαρα και τη Μάνδρα Αττικής», υπογράμμισε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Παπανικολάου ήταν αποκαλυπτικός σε σχέση με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις πληγείσες περιοχές, τονίζοντας πως το μάθημα που έκανε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ήταν πάνω στις συγκεκριμένες περιοχές, με βάση προηγούμενες καταστροφές.

«Βασική άσκηση - για το θέμα των πλημμυρών - ήταν η περιοχή της Μάνδρας. Την είχαμε επιλέξει σαν μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή εν πάση περιπτώσει η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα, διότι στην περιοχή της Μάνδρας περνάει η παλιά εθνική οδός Αθηνών - Θηβών και δίπλα στον δρόμο αυτό, την κεντρική αυτή παλιά οδό υπήρχε από την περιοχή πάνω της Αγ.Σωτήρας, που είναι τα βουνά προς την περιοχή Πατέρα και αρκετά χιλιόμετρα βόρεια της Μάνδρας, μια ορεινή περιοχή με ένα δίκτυο από μικρά ποτάμια που ενώνονται και κάνουν ένα μεγαλύτερο χείμαρρο, ο οποίος είχε μπαζωθεί επί μήκους πάνω από 500 μέτρα.

Το τραγικό ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα που έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, που είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο (του νερού). Όποιος περάσει αυτό δρόμο (φύγει από τη Μάνδρα για να πάει βόρεια προς Αγ. Σωτήρα) αν προσπαθήσει - στο στενότερο σημείο μάλιστα -να δει πού είναι το ρέμα που περνούν τα νερά, δεν θα δει πουθενά διέξοδο για το νερό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου.

Τονίζοντας πως η φυσική διέξοδος του νερού είχε κλειστεί, συμπλήρωσε: «Το τραγικό είναι ότι το 1996 είχαμε και δύο θύματα ακριβώς στην ίδια περιοχή, ένα με δύο χιλιόμετρα βόρεια από το σημείο που είχε κλείσει η δίοδος. Ήδη, η φύση είχε προειδοποιήσει για το ότι κακώς είχαν γίνει επεμβάσεις, κακώς δεν είχε διατηρηθεί η φυσική ροή του νερού και ταυτόχρονα δεν είχε διαμορφωθεί μια τεχνητή ροή του νερού».

Πρέπει να υπολογίσουμε ποιες είναι οι μέγιστες βροχοπτώσεις που περιμένουμε στην ευρύτερη περιοχή, να υπολογίσουμε τον όγκο και να δούμε τι διατομή χρειάζεται ώστε να εξασφαλιστεί η δίοδος του νερού στην ακραία τιμή της βροχόπτωσης, επισήμανε.
Σημείωσε δε, ότι τρεις με τέσσερις φορές στα τελευταία είκοσι με τριάντα χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο στην περιοχή και με πολύ μεγάλη τραγικότητα σήμερα, έχει έρθει το ακραίο γεγονός «και τότε ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται, ενώ είναι προαναγγελθέν, τα πάντα είναι προκαθορισμένα».