Δίκη Χρυσής Αυγής: «Συμμετείχε και ο Κασιδιάρης στην στρατιωτική μας εκπαίδευση»

Gazzetta team
Δίκη Χρυσής Αυγής: «Συμμετείχε και ο Κασιδιάρης στην στρατιωτική μας εκπαίδευση»
Νέες αποκαλύψεις από τον προστατευόμενο μάρτυρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Για στρατιωτική εκπαίδευση, στην οποία συμμετείχαν τόσο ο Ηλίας Κασιδιάρης, όσο και ο Γιώργος Ρουπακιάς έκανε λόγο ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας και πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, που κατέθεσε στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως συμμετείχε σε επίθεση κατά μετανάστη, ο οποίος χτυπήθηκε σοβαρά, ενώ δήλωσε πως αποχώρησε γιατί δεν ήθελε να γίνει δολοφόνος. Ο προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε ακόμα, ότι καμία επίθεση δεν γινόταν χωρίς να την γνωρίζει ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ο μάρτυρας κατέθεσε από τον χώρο για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, μέσω τηλεδιάσκεψης με αλλοιωμένη τη χροιά της φωνής του και παρουσία της εισαγγελέως Πρωτοδικών Αλεξάνδρας Κοσμά και της πταισματοδίκη Ξανθούλας Βουλέλη.

Στην κατάθεσή του για τη λειτουργία του κόμματος, έκανε λόγο για «στρατιωτικού τύπου» οργάνωση με σκληρή εκπαίδευση, ενώ περιέγραψε και τον τρόπο, με τον οποίο οργάνωναν επιθέσεις κατά των αλλοδαπών και άλλων ατόμων.

«Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα "ντου", τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τι εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον ή να κάνουμε κάποια φασαρία».

Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι έλαβε και ο ίδιος στρατιωτική εκπαίδευση από τη Χρυσή Αυγή, σε χώρο στη Μαλακάσα, με παρόντες τόσο τον Γιώργο Ρουπακιά όσο και τον Ηλία Κασιδιάρη.

«Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση, με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν απόστρατος. Εκεί υπεύθυνος της ομάδας ήταν και ο Ρουπακιάς, είχε αξίωμα, μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε, αλλά μια φορά μάς έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες».

Το πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε εκτενώς σε δυο επιθέσεις που έλαβε μέρος και ο ίδιος, όπου, όπως είπε, «χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλληκάρι. Πήγαμε 20 μηχανάκια με δύο πάνω το καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά».

Όπλα και τάγματα εφόδου

Οι αποκαλύψεις του μάρτυρα, δε σταμάτησαν στις επιθέσεις. Αντίθετα ο ίδιος μίλησε και για τα όπλα των Χρυσαυγιτών ακόμα και εντός των γραφείων σε Νίκαια, Πειραιά, Πέραμα.

«Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα, είχε δύο περιστρόφα, το ένα 45άρι».

Πρόεδρος: «Την εκπαίδευση, τη χαρακτηρίζετε σκληρή;».

Μάρτυρας: «Ήταν σκληρή σαν τους κομάντο».

Πρόεδρος: «Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο».

Μάρτυρας: «Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο».

Εισαγγελέας: «Πείτε μας για τα τάγματα εφόδου, τι ήταν και τι έκαναν».

Μάρτυρας: «Τα τάγματα εφόδου ήταν με 20 ή 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της ΧΑ στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της ΧΑ, και είχαμε στυλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη ΧΑ. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το "ντου" και το κάναμε».

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ανέφερε πώς άρχισε να αποστασιοποιείται από τη στρατιωτική οργάνωση της Χρυσής Αυγής τονίζοντας: «Δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα. «Ζητάω συγνώμη κι ας μην ήμουν στο περιστατικό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι δέχθηκαν απειλές ο ίδιος και η οικογένειά του για να κρατήσει το στόμα του κλειστό...

Όσο για τον ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας είπε ότι «οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του, γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει».

Το τρικ που διέκοψε την κατάθεση

Ότι άκουσαν υποβολέα σε όσα λέει ο προστατευόμενος μάρτυρας που κατέθετε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, ισχυρίστηκαν οι δικηγόροι της υπεράσπισης, προκαλώντας ένταση αλλά και την διακοπή της συνεδρίαση.

Το δικαστήριο κάλεσε τους παριστάμενους στον χώρο εισαγγελέα και δικαστή να βεβαιώσουν αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί διαβεβαίωσαν κατηγορηματικά το δικαστήριο και όλους τους παράγοντες της δίκης ότι στον χώρο βρίσκονταν μόνον ο μάρτυρας και οι ίδιες.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων απείλησε με αποχώρηση, παρά τις διαβεβαιώσεις των δικαστικών λειτουργών ότι ο μάρτυρας καταθέτει μόνος του, και μοιραία η ακροαματική διαδικασία διεκόπη για την ερχόμενη εβδομάδα.