Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση των 800 εκατ.

Gazzetta team
Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση των 800 εκατ.
Την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ενέκρινε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα την αποδέσμευση 0,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρόκειται για το υπόλοιπο ποσό της τρίτης δόσης της χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM που εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου 2017. Το ποσό Θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών.

Για την χορήγηση των κεφαλαίων έπρεπε να υπάρξει θετική αξιολόγηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που αν επιβεβαιώνει την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ορίζεται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας της 5ης Ιουλίου 2017.

«Είμαι ικανοποιημένος που διαπιστώνω τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές. Το ποσό των καθυστερήσεων που μειώθηκε τους τελευταίους μήνες σημαίνει ότι η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο που έχει τεθεί στο πρόγραμμα και πως αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί εγκαίρως», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μετά την εκταμίευση της υπο – δόσης που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα θα ανέλθει σε 40,2 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό ποσό του προγράμματος είναι 86 δισ. Ευρώ.

Ο ESM και ο EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 182 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ευρωπαικά ταμεία διάσωσης τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας.

Τα νέα χαιρέτισε και η Άννικα Μπράιτχαρτ η οποία έγραψε «Καλά νέα για την Ελλάδα. Η Κομισιόν χαιρετίζει την απόφαση του ESM για την έγκριση της εκταμίευσης», τονίζοντας πως η έγκριση αποτελεί «αναγνώριση της πραγματικής προόδου όσον αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Την απόφαση του ΔΣ του ESM χαιρέτισε μέσω Twitter και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «εκπληρώθηκαν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις». Επίσης, πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει «να εργαστούμε για την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018».