«Το 2020 αναμένεται να παραδοθεί το σύνολο των εγκαταστάσεων του λιμανιού της Ηγουμενίτσας»

Gazzetta team
«Το 2020 αναμένεται να παραδοθεί το σύνολο των εγκαταστάσεων του λιμανιού της Ηγουμενίτσας»
Τι είπε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στο αναπτυξιακό συνέδριο Ηπείρου.

«Η β’ φάση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, που είχε καταντήσει ανέκδοτο, θα ολοκληρωθεί μετά από 18 χρόνια τον Μάρτιο του 2018. Κι η γ’ φάση πηγαίνει πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα - και αναμένεται το 2020 να παραδοθεί το λιμάνι με το σύνολο των εγκαταστάσεών του», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Ηπείρου που πραγματοποιείται στα Γιάννινα.

Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι θα προχωρήσουν οι μελέτες για τη σύνδεση της Ηγουμενίτσας με τη Σαγιάδα και το Μαυρομάτι στα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, ενώ υλοποιείται η σύνδεση των Ιωαννίνων με τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, ύψους 350.000.000 ευρώ.

Ήδη έχουν εκδοθεί οι άδειες για τη δημιουργία υδατοδρομίων στην Κέρκυρα και τους Παξούς και προωθείται η δημιουργία και στην Ηγουμενίτσα, τη λίμνη Ιωαννίνων και την Πρέβεζα. Ειδικά για την Ηγουμενίτσα τόνισε πως το υδατοδρόμιό της μπορεί να είναι πύλη εισόδου για την Ελλάδα και να δέχεται πτήσεις από την Ιταλία.

Σχετικά με τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηγουμενίτσας, σημείωσε πως σήμερα δεν υπάρχει το ποσό των 2-2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται, και γι αυτό προωθούνται οι συνδυασμένες μεταφορές. Η σύνδεση της Ηγουμενίτσας με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικός στόχος για την κυβέρνηση.

Ο κ. Σπίρτζης άρχισε την ομιλία του με την εμπειρία πριν από 2,5 χρόνια, όταν μαζί με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, είχε επισκεφθεί το Γεφύρι της Πλάκας που είχε καταρρεύσει. «Φυσούσε άνεμος 10 μποφόρ, το ελικόπτερο με το οποίο πηγαίναμε τρανταζόταν και κάποια στιγμή η Ολγα Γεροβασίλη μου σφίγγει το χέρι και μου λέει "πέφτουμε". Ποιος το περίμενε ότι 2,5 χρόνια μετά, είναι πιο ασφαλές να πάει κανείς στην Ήπειρο οδικώς και όχι με ελικόπτερο…», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού.

Απέναντι στις επικρίσεις για το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Σπίρτζης σχολίασε λέγοντας: «Στην αρχή είπαν ότι οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το προχωρήσουν, μετά ότι καθυστερούμε και στο τέλος ότι τα βρήκαμε έτοιμα τα έργα και απλώς τα παραδίδουμε. Η αλήθεια είναι παραλάβαμε το έργο κάτω από το 48%».

Συνέχισε, τονίζοντας πως για την κυβέρνηση οι αυτοκινητόδρομοι θα ολοκληρωθούν όταν εγκατασταθούν συστήματα αναλογικών ηλεκτρονικών διοδίων και μειωθεί η τιμή τους ανά χιλιόμετρο.

Ο κ. Σπίρτζης επισκέφθηκε το πρωί εγκαταλειμμένα χωριά του νομού Θεσπρωτίας, με έναν ή με δύο συνταξιούχους κατοίκους και παρατήρησε πως πρέπει να καταπολεμηθεί αυτή η εγκατάλειψη και να μην αποτελούν αυτές οι περιοχές τις εσχατιές της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ