Ο Θεόφιλος Σεχίδης που είχε δολοφονήσει την οικογένειά του αποφυλακίζεται (pics)

Gazzetta team
Ο Θεόφιλος Σεχίδης που είχε δολοφονήσει την οικογένειά του αποφυλακίζεται (pics)
Σκότωσε τον θείο, τον πατέρα, τη μητέρα, την αδελφή και τη γιαγιά του. Ο 45χρονος Θεόφιλος Σεχίδης αποφυλακίζεται κι επιστρέφει στην Θάσο.

Η είδηση της ενδεχόμενης αποφυλάκισης του Θεόφιλου Σεχίδη, έχει τραβήξει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στον 45χρονο πλέον που το καλοκαίρι του 1996, σόκαρε την Ελλάδα.

Εκείνο το καλοκαίρι, ο Ανδρέας Παπανδρέου άφηνε την τελευταία του πνοή, ενώ ο διάδοχός του Κώστας Σημίτης είχε αναλάβει καθήκοντα από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, αντιμετωπίζοντας με το «καλημέρα» την κρίση των Ιμίων. Η χώρα δεν είχε αναλάβει ακόμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν στο 2,5%. Η σχέση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν περίπου στα μισά από εκεί που βρίσκεται σήμερα.

Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, η αποκάλυψη ενός εγκλήματος στη Θάσο θα είναι αυτή που θα τραβήξει την προσοχή του εγχώριου Τύπου και της κοινής γνώμης, σοκάροντας το πανελλήνιο κι επισκιάζοντας οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη στην Ελλάδα. Ένας 24χρονος (σήμερα 45χρονος) φοιτητής Νομικής, ξεκληρίζει ολόκληρη την οικογένειά του. Τον θείο, τον πατέρα, τη μητέρα, την αδελφή και τη γιαγιά του. Ο Θεόφιλος Σεχίδης πραγματοποίησε τους άγριους φόνους από τις 19 ως τις 20 Μαΐου του 1996.

Τεμάχισε τα πτώματά τους ακούγοντας Τσαϊκόφσκι σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, τα έβαλε σε πλαστικές σακούλες, τις οποίες έπειτα μετέφερε στον σκουπιδότοπο της Καβάλας. Ο ίδιος ο δράστης είχε πείσει τους συγχωριανούς του, ότι οι γονείς του λείπουν σε ταξίδι καθώς συνοδεύουν την αδερφή του στο εξωτερικό, για να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης.

Στις 10 Αυγούστου, ο Θ. Σεχίδης προσήχθη στο εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας Δ. Παπαγεωργίου και την επόμενη μέρα στον ανακριτή Λ. Τσιγκρή. Και στους δύο δήλωσε πως «δεν μετανιώνω για ό,τι έκανα, έπρεπε να το κάνω, βρισκόμουν σε αυτοάμυνα».

Η καταδίκη

Ο Σεχίδης καταδικάστηκε σε 5 φορές ισόβια. Υπέβαλλε έφεση, όμως την απέσυρε λίγο αργότερα, μόνος του το 1998, δικαιολογώντας την πράξη του ως εξής: «Δεν έχω τίποτα καινούριο να παρουσιάσω στο δικαστήριο… Όταν υπάρχουν πέντε πτώματα από πίσω, τι ρόλο μπορεί να παίζει ο πρότερος έντιμος βίος; Ασφαλώς θα με ενδιέφερε να μειωθεί η ποινή. Αλίμονο. Αλλά, η υπόθεση είναι εσχάτως σοβαρή. Τι μπορεί να γίνουν οι πέντε φορές ισόβια; Είτε τρις, είτε δις ισόβια, μια ζωή στη φυλακή είναι πάλι».

Ήταν ή όχι ψυχασθενής ο Σεχίδης;

Ο Θεόφιλος Σεχίδης, αντιμετωπίστηκε από τους δικαστές που χειρίστηκαν την υπόθεσή του, ως έχων σώας τας φρένας και ως τέτοιος καταδικάστηκε σε 5 φορές ισόβια.

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου, στηρίχτηκε στην πραγματογνωμοσύνη των ψυχιάτρων Καπρίνη και Σκαρόπουλου, οι οποίοι σημείωναν: «Προκειμένου να αποκλεισθεί κάθε συμμετοχή οργανικού παράγοντος έγινε πλήρης νευρολογική εξέταση, κατά την οποία δεν διαπιστώθηκε τίποτε το παθολογικό, υπεβλήθη σε ηλεκτροεγκεφαλικό έλεγχο και χαρτογράφηση του εγκεφάλου, όπου δεν διαπιστώθηκε τίποτε το παθολογικό, καθώς επίσης και σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, όπου επίσης τα ευρήματα ήσαν φυσιολογικά».

Οι ίδιοι κατέληγαν στο συμπέρασμα πως ο Σεχίδης, ήταν άτομο προσανατολισμένο στο χώρο, το χρόνο και τον εαυτό του και έχει καλά οργανωμένο λόγο, αλλά χωρίς συναίσθημα, ενώ πίστευε ότι ήταν νόθο παιδί γι αυτό και ήθελε να δολοφονήσει τους συγγενείς του.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, παρουσιάστηκε και μια γνωμάτευση του ακτινολόγου – ειδικού νευρακτινολόγου Παπαγιάννη, η οποία είχε γίνει στις 2 Ιουνίου 1992, 4 χρόνια πριν τους φόνους και κατατέθηκε στο δικαστήριο από την υπεράσπιση.

Η γνωμάτευση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «έγιναν τομές από τη βάση προς την κορυφή του κρανίου. Από τη μελέτη της σειράς των εικόνων προκύπτουν τα εξής: Στις τομές που αναδεικνύουν το προσωπικό κρανίο σημειώνεται η υπερανάπτυξη των μετωπιαίων κόλπων. Στις υποσκηνίδιες τομές δεν παρατηρούνται παθολογικά ευρήματα. Στις υπερσκηνίδιες τομές παρατηρείται μεγάλου βαθμού ατροφία του φλοιού των μετωπιαίων λοβών, με συνοδό διεύρυνση του υπαραχνοειδούς χώρου της κυρτότητας αυτών και της πρόσθιας ημισφαιρικής σχισμής, αλλοιώσεις οι οποίες δεν είναι συμβατές με την ηλικία του ασθενούς». Η γνωμάτευση δηλαδή του γιατρού, μιλούσε για εγκεφαλικές ανωμαλίες του Σεχίδη, αρκετά χρόνια πριν τους φόνους.

Μεταφερόμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, ο Σεχίδης εμφάνισε ψυχολογικές διαταραχές και έτυχε ψυχιατρικής παρακολούθησης, καθώς φέρεται να αντιμετώπιζε προβλήματα στην επικοινωνία του με το περιβάλλον. Έτσι υποβλήθηκε εκ νέου σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, κατά την οποία διαγνώσθηκαν μη φυσιολογικά ευρήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής από το «Το Βήμα».

Και μεταγενέστερα όμως, η κατάστασή του δεν φάνηκε να καλυτερεύει. Το 2010, ο ψυχίατρος του Αττικού Νοσοκομείου, Γιώργος Τζεφεράκος, που προσέφερε τις υπηρεσίες του στα καταστήματα κράτησης της ψυχιατρικής πτέρυγας Κορυδαλλού, εξέφρασε την άποψη ότι «Ο Θεόφιλος Σεχίδης πάσχει από σχιζοφρένεια. Μερικές φορές, ειδικά στις αρχικές φάσεις της ψυχικής νόσου, είναι δύσκολο να τεθεί μια οριστική διάγνωση. Στις ψυχιατρικές διαγνώσεις ο παράγοντας χρόνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί η κλινική εικόνα του ασθενούς εμπλουτίζεται ή και αλλάζει».

Γιατί αποφυλακίζεται;

Πέρασαν 21 χρόνια από την καταδίκη του και ο Θεόφιλος Σεχίδης καλείται πλέον να επανενταχθεί στην κοινωνία, καθώς η αίτηση αποφυλάκισής του πιθανότατα θα γίνει δεκτή.

Η αιτησή του, στηρίχθηκε στο νέο νόμο Κοντονή (4322), σύμφωνα με τον οποίο, αν υπάρχουν πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης, για κάθε μια από αυτές, ο κρατούμενος πρέπει να παραμένει 15 πραγματικά χρόνια στη φυλακή. Για να απολυθεί υπό όρους, πρέπει να έχει εκτίσει το άθροισμα των ποινών αυτών, όχι όμως πάνω από 25 χρόνια.

Από τα 25 αυτά χρόνια, πρέπει να έχει εκτίσει πραγματικά τα 19 ενώ για τα υπόλοιπα 6 μπορεί να υπάρξει ευεργετικός υπολογισμός. Κάθε ημέρα φυλάκισης, δηλαδή να υπολογίζεται ευεργετικά ως 2 μέρες εκτιόμενης ποινής, αν ο κατάδικος εργάζεται ή δεν μπορεί να εργαστεί λόγω ασθένειας.

Ο Σεχίδης έχει συμπληρώσει 21 έτη εγκλεισμού ενώ καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της αποφυλάκισής του, θα παίξει η διαγωγή του στα σωφρονιστικά ιδρύματα και οι ψυχιατρικές γνωματεύσεις.

Πηγή: reader.gr