Διπλασιάστηκε ο χρόνος που χρειάζεται για να παραγραφούν οφειλές στον ΕΦΚΑ

Gazzetta team
Διπλασιάστηκε ο χρόνος που χρειάζεται για να παραγραφούν οφειλές στον ΕΦΚΑ
Διαγράφονται στην 20ετία οι παλιές οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και χαρακτηρίζονται ως «ανεπίδεκτες είσπραξης».

Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο, οι κάθε είδους αξιώσεις του ΕΦΚΑ καθώς και των οργανισμών και ταμείων των οποίων οι εισφορές συνεισπράττονται από τον ΕΦΚΑ (με τα πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις που τις συνοδεύουν), παραγράφονται σε διπλάσιο χρόνο από αυτόν που ίσχυε μέχρι σήμερα (τα 10 χρόνια). Ο χρόνος αρχίζει να μετρά από την πρώτη ημέρα του επόμενου έτους από εκείνο που πραγματοποιήθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία.

Για παράδειγμα μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2005 έως 31/12/2005 με το παλιό καθεστώς παραγράφονταν την 1/1/2016. Στο εξής ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να συντάσσει καταλογιστικές πράξεις για αυτά τα ποσά μέχρι και τις 31/12/2025.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο της διαγραφής είναι χρονοβόρο, καθώς για να «κλείσει» μια υπόθεση, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΦΚΑ απαιτείται ακόμα και έρευνα στην αλλοδαπή για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εκεί περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη για να κατασχεθούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, παραπάνω από τις μισές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία θεωρείται «χαμένες», δηλαδή ανεπίδεκτες είσπραξης.

Μέχρι σήμερα το ΚΕΑΟ κρατούσε σε «καραντίνα» για 10 χρόνια τις μη άμεσα εισπράξιμες οφειλές, ενώ δεν είχαν έρθει στη δικαιοδοσία του παλιές οφειλές που χρονολογούνται από την δεκαετία του ’80 και ’90. Πρόκειται για μια μακριά λίστα επιχειρήσεων που «φέσωσαν» το ΙΚΑ και οι οποίες έχουν κηρύξει πτώχευση, έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99, βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, ή δε διαθέτουν κανένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να εκποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΦΚΑ, ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, μπορεί να διαγραφούν, εφόσον εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες οφειλών:

- Οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά.
- Όταν το ποσό της κύριας οφειλής από εισφορές κατά οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή του μέσα σε 10 έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε.
- Όταν το ποσό της συνολικής οφειλής από οποιαδήποτε αιτία δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή της μέσα σε 10 έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε.

Χρέη κατά του Δημοσίου

Στο μεταξύ, αμετάβλητος -στα 5 χρόνια- παραμένει ο χρόνος παραγραφής των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ κατά του Δημοσίου, τόσο για τη βεβαίωση όσο και για την είσπραξή τους.

Συγκεκριμένα, για την είσπραξη των απαιτήσεών του κατά του Δημοσίου, παραγράφεται μετά από μια πενταετία από τη λήξη του οικονομικού έτους που βεβαιώθηκαν ταμειακά. Στο εξής οι ετήσιες εκτυπώσεις των παραγραφόμενων οφειλών του Δημοσίου, θα αποστέλλονται πλέον στην Κεντρική Υπηρεσία του ΚΕΑΟ, για τις απαραίτητες ενέργειες «διακοπής» αυτών.

Υπενθυμίζεται πως η 20ετής παραγραφή δεν εφαρμόζονται στις ήδη παραγεγραμμένες απαιτήσεις κατά την έναρξη ισχύος της εφαρμογής του Νόμου Κατρούγκαλου (δηλαδή από 12/05/2016). Επίσης στα 10 χρόνια παραμένει η περίοδος παραγραφής χρηματικών απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.

Πηγή: insider.gr