Στο επίκεντρο ξανά η συζήτηση για την ευθανασία

Gazzetta team
Στο επίκεντρο ξανά η συζήτηση για την ευθανασία
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για τη συζήτηση περί ευθανασίας στην Ελλάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, ο κ. Κοντονής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής ενημέρωσε εγγράφως τον κ. Αμυρά πως η ερώτηση του στάλθηκε στον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αντικείμενο τη σύνταξη νέου σχεδίου Ποινικού Κώδικα.

«Το εν λόγω σχέδιο Ποινικού Κώδικα παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επισημαίνεται ότι θα τύχει σχετικής μελέτης και επεξεργασίας και από την πολιτική ηγεσία», αναφέρει ο υπουργός σύμφωνα με το skai.gr.

Από την απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή διακρίνει κανείς την πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης να συζητήσει το θέμα. Δεν αποσαφηνίζεται όμως εάν στο σχέδιο Ποινικού Κώδικα που κατέθεσε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, συμπεριλαμβάνεται διάταξη σχετικά με την ευθανασία την οποία θα μελετήσει το υπουργείο.

Στην ερώτησή του ο Γιώργος Αμυράς υπογράμμιζε την απουσία συγκεκριμένων ρυθμίσεων για τα δικαιώματα των ανιάτως πασχόντων και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σχετικά με την ευθανασία στην ελληνική έννομη τάξη, Αποτέλεσμα η εξέταση του θέματος της ευθανασίας να γίνεται με βάση τις συναφείς συνταγματικές διατάξεις, της διατάξεις της Σύμβασης περί Βιοϊατρικής και τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Προσέθετε, δε, ότι παρ’ όλα αυτά στον Ποινικό Κώδικα γίνεται αναφορά στην «ανθρωποκτονία με συναίνεση ή αλλιώς ανθρωποκτονία με οίκτο», με συνέπεια να δημιουργείται σύγχυση στην ερμηνεία της διάταξης καθώς δεν είναι καθαρό αν μιλά για ευθανασία και τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν σαφείς νομικές εκφάνσεις του «δικαιώματος» στο θάνατο, καλούσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή αν θα υπάρξει νομοθεσία για την ευθανασία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Παράλληλα, ο κ. Αμυράς ζητούσε να ενημερωθεί ως προς το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο διάλογος πολιτείας - εκκλησίας για το θέμα, καθώς και αν η χώρα μας βρίσκεται σε διάλογο με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ για τη δημιουργία ενός κοινού θεσμικού πλαισίου.

Πηγή: reader.gr