«Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του συνηγόρου της αλλά και των πολιτικών κομμάτων της Αριστεράς.

Η απόφαση σύμφωνα με τους διαφωνούντες βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης.

Η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή, διανύει ήδη τον 5ο μήνα έγκλειστη και αυτό δε φαίνεται να άγγιξε τους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας που υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση.

«Το ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη. Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον», υποστήριξε ο Εισαγγελέας για την 29χρονη Ηριάννα και πρόσθεσε πως η νέα αίτηση έπρεπε να στηρίζεται επί νέων γεγονότων: «Είναι προϋπόθεση αυτό, αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία να επιζητηθεί η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως. Ούτε ο προβληματισμός της υπεράσπισης και της ιδίας ότι έχει ως κεκτημένο το τεκμήριο της αθωότητας ευσταθεί, αφού αυτό κάμπτεται όταν εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση».

Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί η Έδρα δε συναίνεσε στην αποφυλάκιση της 29χρονης και «Το τραύμα στο κράτος δικαίου δεν επουλώθηκε», όπως τόνισε στην υπερασπιστική του γραμμή ο δικηγόρος της. «Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το ίδιο σθένος και την ίδια πεποίθηση ότι στο τέλος η Δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία. Η απόφαση η σημερινή κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ηριάννα για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί κατ’ απόλυτο τρόπο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική».

Τι είναι αυτό που δεν πείθει τους δικαστές και δεν στοιχειοθετεί νομικά την αποφυλάκισή της και τους φέρνει αντιμέτωπους με την μήνιν δύο υπουργών της Κυβέρνησης;

Αν όλα τα νομικά εργαλεία συνέτειναν στην αποφυλάκισή της γιατί να μην την αποφασίσουν;

Γιατί να βάλουν φραγμούς στην ακαδημαϊκή της εξέλιξη και την επιστροφή της στους κανονικούς ρυθμούς ζωής;

Γιατί να «κρυφτούν» πίσω από την εισαγγελική πρόταση και να καταδικάσουν έναν άνθρωπο;

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο κλονίζεται η έννοια της Δικαιοσύνης καθώς η χθεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της!

Πηγή: reader.gr